I dalje period visokih temperatura. U hitnoj pomoći pune ruke posla

Toplotni talas koji je zahvatio našu zemlju je na vrhuncu. Ekstremno visoke temperature i danas. Upaljeni su crveni za jedan dio zemlje, ali i narandžasti meteoalarm.

I u Službi hitne pomoći Zenica u proteklim danima pune ruke posla. Sve je veći broj naših građana kojima je potrebna liječnička pomoć. Broj intervencija dnevno doseže i do 150, ističe načelnik ove Službe dr. Sedžad Delibašić, kazavši da je smanjen broj intervencija u dnevnoj smjeni, dok pojačan priliv pacijenata bilježe u noćnim satima.

Najčešće se javljaju pacijenti sa kardio-pulmonalnim problemima, jer teže podnose vrućine, a povećan je broj i pacijenata sa enterovirozama i zaraznim bolestima kod djece”, naglašava dr. Delibašić. Apeluje na građane da, prije svega, unose dovoljno tekućine u organizam, te da se prikladno zaštite od sunca, a aktivnosti obave do 11 sati. Hroničnim bolesnicima, posebno savjetuje da povedu računa o svom zdravlju i izbjegavaju direktno izlaganje suncu.

Sudeći prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prvo osvježenje nam stiže početkom vikenda, kada će dnevna temperature pasti na 28 stepeni Celzijusa.

U subotu širom zemlje će biti pljuskova i grmljavine. Temperature zraka između 26 i 32 stupnja Celzijusa, a tih pljuskova će biti i drugog dana vikenda. Tako da će upozorenja za visoke vrijednosti temperature zraka biti na snazi još danas i sutra, u petak nešto svježije. Što se tiče sljedećeg tjedna, dnevne temperature će biti niže u odnosu na prethodne dane, neće biti do 40, uglavnom će biti do 32 stupnja”, kazala nam je Ismira Muminović, dežurni meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, napomenuvši da uprkos osvježenju, temperature tokom noći će i dalje biti dosta visoke, tako da nam tropske noći ostaju i u narednom periodu. (M. Hurem)