BH nogometašice poražene od Sjeverne Irske

Ženska „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras rezultatom 2:0 u Belfastu od Sjeverne Irske, u susretu šestog kola grupe B3 kvalifikacija za EURO 2025.

Utakmica je počela s dva solidna pokušaja iz daljine. Već u 2. minutu Ekić je uputila udarac, ali je bila neprecizna. Na drugoj strani, Halliday je uzvratila u 4. minutu, ali njen šut takođe nije pronašao okvir gola. U 21. minutu Ekić je izvela sjajan solo prodor do peterca, no pogodila je samo vanjski dio mreže. Nakon jedne presječene lopte na sredini terena u 35. minutu, Ekić je odlično pronašla Jelčić, čiji je udarac otišao preko gola. U 42. minutu, Jelčić i Nikolić su briljantnom duplom pas igrom prošle kroz protivničku odbranu, ali je golmanica Sjeverne Irske u posljednjem trenutku spriječila pogodak. Samo minut kasnije, domaći tim je imao najbolju šansu kada je Andrews pogodila prečku. Tako su ekipe otišle na odmor bez postignutih golova.

Na samom početku drugog poluvremena, u 47. minuti, Sjeverna Irska dolazi do vođstva kada Andrews postiže pogodak za 1:0. Samo dvije minute kasnije, Kapetanović ima priliku za izjednačenje, ali njen šut je neprecizan. Nakon primljenog gola, naša reprezentacija kreće ofanzivno naprijed, ostavljajući puno prostora protivnicima. To su iskoristili i u 67. minuti, preko Wade, povećali svoje vođstvo na 2:0. Iako je naša reprezentacija stvorila nekoliko solidnih prilika pred golom domaćih, rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao.

Selektor Selver Hodžić je nakon utakmice izjavio:

Prvo poluvrijeme je bilo dobro, s nekoliko odličnih prilika u jednoj otvorenoj utakmici. Međutim, u drugom poluvremenu došlo je do pada koncentracije i napravili smo nekoliko grešaka koje je protivnik vješto iskoristio. Pokušali smo se vratiti u igru, ali nakon naporne utakmice s Portugalom, bilo je očigledno da nam nedostaje energije. Zaslužena pobjeda Sjeverne Irske, a mi se sada okrećemo baražu, gdje ćemo pokušati ispraviti neke nedostatke iz ove dvije posljednje utakmice i spremni dočekati sljedećeg protivnika“.

Bosna i Hercegovina je prvi dio kvalifikacija završila na trećem mjestu grube B3 sa 7 bodova, iza Portugala (16) i Sjeverne Irske (10), a ispred Malte koja je osvojila 1 bod. Zmajice će protivnika u prvoj rundi play off-a za odlazak na EURO 2025 saznati u petak kad će biti održan žrijeb u Nyonu. (izvor: nfsbih.ba)