S obzirom na okolnosti koristiti racionalno vodu, poručili iz VIK-a

Gradska uprava Zenica u prošli petak je uputila obavijest da je zbog visokih temperatura došlo do povećane potrošnje vode. Kod nekih korisnika to je rezultiralo oscilacijama pritiska, dok neki građani imaju potpuni prekid u vodosnabdijevanju.

S obzirom na najavljene visoke temperature i sušni period u narednom vremenskom razdoblju, važno je posebno voditi računa o svakom litru vode, navodi se u obavještenju.

Ova obavijest posebno se odnosi na potrošnju vode za piće i sanitarne potrebe u mjesnim zajednicama koje se pitkom vodom snabdijevaju iz mjesnih vodovoda.

U nekim naseljima je posebno teško stanje sa vodosnabdijevanjem, kao što su Plahovići, Gornja Gračanica, Smetovi, Podbrežje, Varda, Briznik, Puhovac, Hamida”, izjavila je Lejla Hrustić.

Podsjetit ćemo da je Odlukom o mjesnim vodovodima na području Grada Zenica (“Službene novine Grada Zenica”, broj 6/20) propisana obaveza Odbora za upravljanje i održavanje vodovoda da u periodu hidrološkog minimuma (sušni period) donese odluku o redukciji vode, te da je za nedonošenje takve odluke propisana novčana kazna za predsjednika i članove Odbora u iznosu od 200 KM do 1.000 KM.

Što se tiče javnog sistema vodosnabdijevanja kojim upravlja Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacije” Zenica ono trenutno nije ugroženo, iako imamo duži sušni period sa visokim temperaturama”, izjavila je Dženana Sivac, iz Odnosa s javnošću ovog preduzeća.

Izdašnosti izvorišta Kruščica je u ovom trenutku manja za oko 30 posto u odnosu na ranije, a istovremeno zbog velikih vrućina bilježi se veća potrošnja vode.

Obzirom na sve okolnosti, bilo bi uputno i preporučljivo da se pitka voda maksimalno racionalno koristi jer ne znamo kada će doći do stabilizacije hidroloških prilika”, ukazuje Sivac. (Š. Babić)