Ozvaničen početak kampanje “Ne želimo biti sjenke”

Zeničko udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize ozvaničilo je današnom press konferencijom početak kampanje pod nazivom “Ne želimo biti sjenke” čiji je krajnji cilj obezbjeđenje dugoročne podrške vlasti organizacijama osoba sa invaliditetom kako bi mogle kontinuirano pružeti neophodnu podršku zajednici i članstvu.

Harun Aliefendić i Selvedin Dedić novinarima su pojasnili razloge, detalje i svrhu pokretanja ove kampanje, naglašavajući kako je glavni cilj obezbjediti kontinuirano budžetsko finansiranje, a time i rad organizacija koje okupljaju osobe s invaliditetom i civilne žrtve rata na području Grada Zeica. Bitna im je, kako kažu, i podrška šire zajednice. Žele, kažu, statusno pozicioniraje u budžetima na nivou kantona i loklanih zajednica gdje trenutno vlada veliko šarenilo i različitost u budžetskoj podršci, što je pokazala i analiza stanja po kantonima. Zato je i srž  ove kampanje da uđu u bedžete, a lobiranjem će, kako kažu, znati doći do željenih iznosa novčane podrške, što je preduslov za neometan rad, finansiranje.

“Ovom prilikom želimo naglasiti da ne tražimo privilegiju, već jednako pravo na resurse koji su neophodni za naše aktivnosti jer naša udruženja su čest temnelj podrške za mnoge ljude čiji glasovi često ostaju nečujni. Ovim se borimo sa novčana sredstva u budžetu neophodna za normalan rad, iako mislim da upošte ne trabemao ta sredstva tražiti, već ih redovno dobijati od institucija vlasti”, kazao je Dedić.

“Prepoznati smo u federalnom zakonu iz 2022.godine, a taj zakon nižim nivoima vlast, kantoni, općinama i gradovima nalaže da u svoje budžete moraju uvesti kontinuirano finasiranje programskih aktivnosti oranizacija osoba sa invaliditetom”, kazao je Aliefendić i dodao  kako ovu kampanja ne pokreću samo kao apel za finansijsku podršku, jer imaju zakonski okvir, pravo i uporište, već i kao poziv za ostvarenje svojih temeljnih ljudskih prava, da ne traže milostinju, već ravnopravnu priliku da doprinesumo društvu onako kako to mogu kao sobe s invaliditetom.

Osiguranjem kontinuiranog finansiranja ovakvim udruženjima Grad Zenica treba biti primjerom svim ostalima da na primjeru federalnog zakona ispuni svoje obaveze, a tako se otvara mogućnost svim drugim loklanim sredinama da redovno i kontinuirano finansiraju orgnizacije koje su stekle status osoba sa invaliditetom, a sami time i reprezentativnost. To je želja ovih ljudi, poručeno je sa ove presss konferencije. (S.G.)