BZK Preporod raspisao konkurs na temu “Bošnjak/Bošnjakina sam i ponosan sam time”

Ajdin Huseinspahić, predsjednik BZK "Preporod"

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Zenica objavila je jučer javni konkurs za najbolji prozni i poetski rad na temu „Bošnjak/Bošnjakinja sam i ponosan sam time“. Konkurs je raspisan povodom 28. septembra, Dana Bošnjaka i otvoren je za srednjoškolce i studente sa područja Grada Zenice.

Zenički „Preporod“ je prije dvije godine sličan konkurs raspisao za učenike osnovnih škola. Obzirom na pozitivna iskustva, odlučili su da ove godine istu mogućnost ponude zeničkim srednjoškolcima i studentima. Oni će imati priliku da se okušaju u proznoj ili poetskoj formi na temu „Bošnjak/Bošnjakinja sam i ponosim se time“. Povod je 28. septembar, dan kada je prije 31 godinu revitalizirano nacionalno ime Bošnjak.

„Cilj je ukazati na kontinuitet bošnjačkog imena i cijelu priču postaviti u širi kontekst jer Bošnjaci ne postoje od 1993. godine. Bošnjaci su autohtono stanovništvo još od srednjovjekovne Bosne. Za Bošnjake je islam vezan od 15. vijeka, a prije toga su bili različitih konfesionalnih identiteta. Ovim konkursom mi želimo malo šire gledati na bošnjački identitet i ukazati na pogibeljnosti onih aktivnosti koje su danas na sceni, a u vezi negiranja bošnjačkog identiteta“, ističe Ajdin Huseinspahić, predsjednik BZK „Preporod“ Zenica.

Organizator konkursa učesnicima pruža potpunu kreativnu slobodu u obradi teme i pravo da izaberu stilsku ili žanrovsku formu svoje priče, eseja ili pjesme.

„Jednostavno ostavili smo tu jednu slobodu studentima i srednjoškolcima da kroz pisanu riječ donesu ono što oni osjećaju kada kažete Bošnjak ili Bošnjakinja i kakve su to korelacije sa Bosnom i Hercegovinom. Ograničili smo to na tri stranice odnosno stotinu redova teksta kada je riječ o prozi, a kada je riječ o poeziji ostavili smo nešto slobodniji prostor kada je riječ o tehničkim elementima“, kaže naš sagovornik.

Konkurs je otvoren do 10. avgusta. Radovi se šalju poštom, a detalji su dostupni na web i Facebook stranici zeničkog „Preporoda“. Stručni žiri će odabrati po tri najbolja rada u obje kategorije i dodijeliti im novčane nagrade u iznosima od 200, 150 i stotinu maraka. Nagrade će biti obznanjene i dodjeljene na svečnoj akademiji na Dan Bošnjaka, 28. septembra. Kako saznajemo, osim nagrađenih, u elektronskoj formi biće objavljeni i drugi radovi sa konkursa za koje stručni žiti procijeni da posjeduju potreban nivo kvaliteta. (D. Travar)