Od 1. avgusta skuplja struja za potrošače EP BiH

Na sjednici Regulatorne komisije za energiju u FBiH -FERK, koja je održana u prošli petak, 28. juna, odobren je prijedlog Elektroprivrede BiH kojim će cijena električne energije biti povećana za 10 odsto.

Iz Elektroprivrede je potvrđeno, da će struja poskupjeti od 1. augusta ove godine.

Ovaj prijedlog je jednoglasno usvojen, a za njega su glasali Sanela Pokrajčić (HDZ), Samir Hadžihuseinović (SDP) i Vesna Marić (HDZ).

Prema tom prijedlogu povećanje cijene struje za kategoriju domaćinstva iznosit će 10,04 posto, a za kategoriju ostala potrošnja 7,29 posto.

Na prošloj sjednici FERK-a je ovaj prijedlog skinut sa dnevnog reda, a raniji saziv FERK-a je odbio uvođenje tarifnog modela.

Građani su podijeljeni u stavovima oko razloga za povećanje cijena struje, kao i mogućih posljedica ove odluke.

Neki su mišljenja da će uslijediti lančano poskupljenje ostalih proizvoda i usluga dok drugi smatraju da je ovo bio logičan potez obzirom, kako su kazali, da je dosadašnja cijena bila nerealna, te da se godinama loša poslovna politika Elektroprivrede konačno mora mijenjati kako bi ovo preduzeće stalo na noge.

Ko još misli o penzionerima i o radnicima, niko, šta očekivati i od koga“, pita se jedan građanin Zenice.

Predsjednik Udruženja potrošača Srednja Bosna Travnik Admir Arnautović ističe da se odluka o poskupljenju struje mora posmatrati dvojako.

Sa pozicije građana ona nema opravdanje, a s druge strane, Elektroprivreda se pravda svojom održivošću i činjenicom da nisu u proteklom periodu rasle cijene struje.

Te su dvije strane definitivno sukobljene“, kaže Arnautović. (Š. Babić)