U toku realizacija aktivnosti postavljanja plastenika korisnicima koji su odabrani putem javnog poziva

Na širem području Grada Zenica u toku je realizacija aktivnosti postavljanja plastenika korisnicima koji su odabrani putem javnog poziva. Potpisivanje ugovora obavljeno je krajem maja.

Jedan od korisnika po ovom programu je Vejsil Menzilović iz sela Bistrica, koji se godinama bavi poljoprivredom i stočarstvom,a upravo danas je na njegovoj parceli postavljen novi plastenik.

-Planiram zasaditi krompir,pošto je kasno za rasadu,kaže Menzilović koji sa petočlanom porodicom,uprkos tjelesnim ograničenjima kao posljedica povreda,stiže obraditi poljoprivredno zemljište,zasijati žitarice i krompir i održavati voćnjak,a uz to ima i poveće stado ovaca.

Na pitanje može li se živjeti od poljoprivrede naš sagovornik kaže: Može se i mora, drugog izbora nema.

-Od ležanja nema ništa,treba ustati,raditi i zaraditi,kaže Menzilović

U skladu sa Sporazumom koji je Grad Zenica potpisao sa nevladinom organizacijom Muslim Aid Association Sarajevo, a čiji je predmet “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima” ,bit će dodijeljeno 40 plastenika.

Grad obezbjeđuje sredstva u iznosu od 63.200 KM, Muslim Aid 77.200 KM, a sami korisnici 29.600  KM što pojedinačno po korisniku iznosi 740 konvertibilnih maraka. Ovim projektom Grad kao i prethodnih godina podstiče kontinuirani razvoj plasteničke proizvodnje.  (Š.B.)