Bajram u Zenici

Muslimani I muslimanke u Zenici dočekali su jutros radosni praznik Kurban bajram ili hadžijski bajram.

Njime se izvršava peta islamska dužnost hadž. Oni koji nisu na hodočašću u Meki imaju obavezu, ukoliko im imovinske prilike to dopuštaju, klanja kurbana. Centralna svečanost održana je u Sultan Ahmedovoj, Čaršijskoj džamiji te Islamskom centru Sultan Ahmed. Nakon sabah namaza klanjan je bajram namaz koji su brojni vjernici klanjali na otvorenom. Prigodno predavanje je održao glavni imam Sumedin ef.Kobilica a bajram namaz je predvodio muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević. Još od kada je insan došao na zemlju, neko mu se obraća I na nešto ga poziva, kazao je muftija u svojoj hudbi. “ Na neke pozive se odazivamo a na neke ne. Odmah nas je po dolasku na ovaj svijet toplim glasom pozivala majka koja nas je rodila. Kasnije nas je u životu zvao naš otac pa nas je bodrio I ohrabrivao da kročimo kroz život sigurni I spokojni.Kako je život išao dalje, dobijali smo pozive od naših prijatelja na igru, na druženje, na muhabet. Međutim, svi mi vrlo rano počnemo dobijati pozive I od naših neprijatelja, onih koji nam ne žele dobro, onih koji žele da sa nama manipulišu, da ostvare neke svoje prizemen I ppodle razloge. Njihov poziv ima za cilj samo njihovu korist a samo našu štetu. Čovjek naprosto živi u procjepu između tih poziva. Velika je mudrost razaznati koji nam poziv želi dobro a koji zlo I nesreću”, kazao je mftija Dizdarević. On je pozvao vjernike da padnu na Allahovu sedždu I da budu svjesni da se čovjek uzdiže samo onda kada je spreman da sebe ponizi. “ Na današnji dan ne smijemo zaboraviti ni one koji pate zbog bijede  I gladi I zbog najteže nesreće, rata. Osobito onih ratova koje vode silni nad nemoćnima kao što je onaj u Gazi. U Gazi I nema rata, tamo je pokolj, tamo je genocide kao najgori od svih zločina.Molimo Allaha da podari uputu neupućenim, da da zdravlje onima koji su bolesni, da dadne imetak zahvalnome, da osvijesti zalutale I opterećene, da ohrabri neodlučne I posustale I da nam dadne mudrosti da stvari I pojave u životu vidimo onakvim kakve jesu a ne onakvim kakvim nam ih naša neukost I naši dušmani prikazuju. Čvrsto vjerujući da čovjek svijet ne gleda I ne prepoznaje okom nego srcem I grudima”, poručio je Mevludin ef. Dizdarević I svima čestitao Bajram.

Nakon bajram namaza u sjedištu Medžlisa Islamske zajednice Zenica upriličen je prijem za zvaničnike političkog, privrednog I društvenog života grada Zenice.

Vrijeme nakon bajram namaza, kako to nalaže lijepa tradicija I običaj, rezervisan je za druženje prijatelja u staroj čaršiji, uz kafu, sokove kolače I okrepljujući razgovor. Kurban bajram se proslavlja četiri dana.Čini se to u krugu porodice uz obavezni obilazak mezarja. U sklopu programa bajramskih aktivnosti, Medžlis islamske zajednice Zenica će u narednim danima upriličiti obilaske socijalno ugroženih porodica. (D.T.)