ZENICA: Javna rasprava o Nacrtu Zakona o unutrašnjoj trgovini

U sjedištu Privredne komore Zeničko dobojskog kantona u Zenici danas je u organizaciji Federalnog ministarstva trgovine priređena javna rasprava o Nacrtu Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Nakon što su oba doma Parlamenta FBiH usvojila Nacrt zakona otvorena je javna rasprava u trajanju od 60 dana, a svoje prijedloge i sugestije zainteresirani mogu uputiti i putem elektronskog obrasca objavljenog na web stranici Ministarstva trgovine.

Najviše pažnje javnosti javnosti izazvao je član 17. ovog zakona koji se odnosi na određivanje radnog vremena prodajnih objekata i neradnu nedjelju.

-Mi smo u tom članu 17. predvidjeli da trgovački objekti rade 6 dana u sedmici,ukupno 90 sati i da je nedjelja neradni dan za sve trgovačke objekte,s tim da postoje određeni izuzeci,izjavio je ministar Hasičević.

-U izradu zakona bili su uključeni svi akteri na koje se zakon odnosi, pri čemu je tekst usklađen i s potrebama trgovaca, potrošača, sindikata, ali i sa evropskim zakonodavstvom,podsjeća Hasičević.

Prva javna rasprava o Nacrtu Zakona o unutrašnjoj trgovini održana je početkom juna u Mostaru,a u narednom periodu uslijedit će u ostalim većim centrima u Federaciji BiH, već sutra u Tuzli. (Š.B.)