Najavljen program Trećeg festivala za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta”

Povodom održavanja trećeg Festivala za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta” danas je održana konferencija za medije.

Riječ je o završnoj manifestaciji tromjesečnog programa vrtića “Abakus” koji će se održati u subotu, 08.juna, 2024. godine s početkom u 12 sati.

“Riječ je o velikoj manifestaciji koja kroz 25 edukativnih aktivnosti ukjlučuje preko 1000 učesnika, dok završni scenski I izložbeni dio uključuje 250 učesnika I oko 500 očekivanih gostiju na Velikoj sceni I foajeima Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Među učesnicima su djeca uzrasta od deset mjeseci do 12 godina, roditelji, odgajatelji, stručnjaci, umjetnici, studenti, a ove godine naši gosti dolaze iz Javne ustanove “Dom porodica” Zenica I učenici četiri osnovne škole”, kazala je Emina Talić Hakanović, direktorica Privatne predškolske ustanove “Abakus”.

Festival se održava već treći put u organizaciji vrtića “Abakus”, Centra za edukaciju, afirmaciju I informisanje “Abakus plus” I Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. – Program počinje od samog jutra. U 9 sati planirana je radionica za studente koju organizuje Fondacija Friedrich Ebert Stiftung Bosna I Hercegovina pod nazivom “Djeca su čuvari planete I svijeta, a šta rade odrasli?”. Nakon toga u 11 sati I 30 minuta imat ćemo Sajam povijesti koji organizuje Katolički školski centar “Sveti Pavao” kao naši gosti, zatim izložbu didaktičkih igračaka I likovnih radova djece našeg vrtića I nakon toga kreće taj scenski dio gdje ćemo premijerno prikazati našu novu eko predstavu o globalnom zagrijavanju “Zima koja je nestala I nikako da se vrati”. Nakon toga će uslijediti onaj šaroliki dio gdje ćemo ove godine predstaviti 15 zemalja svijeta kroz recitacije, glumu I tradicionalne plesove tih zemalja, ističe direktorica Talić Hakanović.

Treći put zaredom sponzori manifestacije su Eko život, Fondacija Friedrich Ebert Stiftung BiH kao I mnoge domaće kompanije koje su prepoznale kvalitet I ljepotu  koju krasi ovaj Festival.

“Cilj je, nakon svih manifestacija koje smo imali tokom proteklih 15 godina našeg postojanja, ukazati na značaj I važnost globalnog problema a to su ekologija I potreba da se radi na tom odgoju za mir. Sa željama naravno da kod djece razvijamo ekološku svijest I da širimo poruku mira cijelom svijetu od 2022. godine ovo je manifestacija sa kojom želimo da završimo svaku pedagošku godinu I da ovu veliku manifestaciju poklonimo gdje ćemo ugostiti I druge obrazovne institucije u našem gradu I našoj Bosni I Hercegovini”, dodala je na kraju Emina Talić Hakanović, direktorica Privatne predškolske ustanove “Abakus” u Zenici.

Festival za ekologiju I mir “Djeca su čuvari planete I svijeta” bit će održan u subotu, 08.06.2024. godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica s početkom u 12 sati. (B.D.)