Gradsko vijeće Zenica: Usvojen Nacrt Odluke o organizaciji saobraćaja

Gradsko vijeće Zenica usvojilo je na današnjoj sjednici Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog konkursa za dostavljanje ponuda za osnivanje prava građenja za izgradnju objekta i uspostavu funkcije javne podzemne garaže sa pripadajućim sadržajima na lokalitetu Trg BiH.

“Predviđeno je da se na dvije podzemne etaže izgradi ukupno oko 300 garažnih mjesta,pri čemu je ostavljena mogućnost da nosilac prava građenja može dodatno za sebe izgraditi i treću etažu”, ukazao je Mirsad Heleg, savjetnik gradonačelnika Zenice.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je istakao da će jedan od kriterija biti budući izgled Trga BiH.

Gradsko vijeće je nakon uvodnog izlaganja i rasprave prihvatilo Nacrt Odluke o organizaciji i sigurnosti saobraćaja, koja će na novim osnovama precizno tretirati ovu oblast,a rok za javnu raspravu po ovom dokumentu je 30 dana.

U dnevnom redu su izvještaji o radu 4 javne ustanove za 2023. godinu,Gradske biblioteke,Muzeja Grada, Bosanskog narodnog pozorišta i Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje,kao i Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata.

Gradonačelnik Kasumović je informisao Vijeće i širu javnost da su prodate prve parcele na prostoru poznatom kao Antena, odnosno buduće poslovne zone Zenica jug,a kupci su kompanije Belamionix, Bingo i Vokel,a ukupna cijena je 6.850.415 KM.

“U Zenicu dolazi i Lidl”, najavio je gradonačelnik Kasumović. (Š.B.)