„Što je muškarac bez brkova“ u tekućoj sedmici u Zenici i Žepču

Nove reprize predstave „Što je muškarac bez brkova“ rađene prema romanu Ante Tomića, u režiji Ivana Lea Leme i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i 27. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ 2024. zakazane su za 4. i 5. juni.

U utorak, 4. juna u 20 sati predstava će biti odigrana na matičnoj sceni u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, dok će narednog dana, u srijedu, 5. juna sa početkom u 20 sati biti izvedena u Domu kulture Žepče.

Prema riječima reditelja Leme: „Tomić nas, opisujući selo Smiljevo i njegove živopisne žitelje, humorističkom speleologijom spušta u spilje patrijarhalne prokletije, ali nam daje svoj britki i čitki humor kao ljestve kojima se možemo izvući iz tih okoštalih obrazaca religije, tradicije i lošeg odgoja. Sve nijanse tranzicijskog sivila u poratnoj Hrvatskoj kroničarski su utkane u fenomenalnu fabulu. Braća Markići, svećenik i general, igom su Tomićevog slučaja, u radaru iste djevojke, bogate udovice Tatjane, sapuničarski sentimentalne i sazidane od seljačko malograđanskih niti koje ta heroina u crvenom BMW-u pokušava potrgati. Selom Smiljevom žari i pali i Marinko, bogati povratnik iz Njemačke, jedan od onih pećinskih kapitalista u osvetničkom pohodu na udbaše i komuniste. Njegova kćerka Julija voli krivog čovjeka, a njegov ga bahatluk skoro dođe glave. Čak i jedan ministar ministrira u peripetijama i prežderavanjima tog hranidbenog lanca kojeg smo svi imali čast biti lovina. U tom preddigitalnom dobu, društvena mreža u koju su uhvaćeni pijanci i kartaši je krčma Bevanda, a važnu ulogu u rasplitanju raznih nesporazuma ima i jedna telefonska sekretarica. Svako lice i svaki odnos među licima, u ovom Tomićevom pitoresknom bestijariju, rasvjetljava nam mračne i traumatične zakutke naših identitetskih programa i problema.“

U predstavi igraju: Adna Kaknjo, Enes Salković, Tamara Miličević-Stilić, Robert Krajinović, Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Adem Smailhodžić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Anđela Ilić, Selma Ćosić, Lana Zablocki i Mirza Bajramović. Dramatizaciju romana potpisuje Ivan Leo Lemo, a dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Scenografija predstave je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Amni Kunovac Zekić. Za muziku predstave je zadužen Zvonimir Dusper Dus.