Održana naučno-stručna konferencija u organizaciji Ekonomskog fakulteta

Digitalna tehnologija postaje neodvojiv dio proizvoda i procesa svakog poslovanja, a digitalna transformacija malih i srednjih preduzeća prema nekim istraživanjima ide veoma sporo. Upravo je promocija savremenih koncepata i politika koje potiču razvoj digitalne transformacije cilj danas održane 10. Međunarodne naučno-stručne konferencije kojoj je domaćin bio zenički Ekonomski fakultet.

Prevashodni cilj konferencije je bio okupiti na jednom mjestu sve glavne aktere ovog doba tehnološke revolucije i digitalne transformacije svih vrsta poslovanja, sa akcentom ovaj put na unaprijeđenje digitalizacije poslovanja malih i srednjih preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana.

Ekonomski fakultet UNZE organizirao je s partnerima konferenciju kojoj su se odazvali tražioci posla – digitalni nomadi, organizacije koje podržavaju razvoj digitalnih rješenja, zatim one koje finansiraju razvoj digitalne transformacije, pružaoce usluga i predstavnika kompanija koje će ta rješenja koristiti. Ovdje su predstavnici akademske zajednice i nadležnih instucija vlasti“, kazala je v. prof. dr. sc. Ajla Muratović – Dedić, dekanesa Ekonomskog fakulteta Zenica.

Organizatori desete po redu naučne konferencije su Ekonomski fakulteti univerziteta u Zenici, Sarajevu, Tuzli i Kragujevcu, kragujevački Fakultet inženjerskih nauka i Privredna komora ZDK.

Ekonomski fakulteti Zenice i Kragujevca već rade na razmjeni iskustava malih i srednjih preduzeća u procesima digitalizacije, jučer su gosti privrednici i menadžeri posjetili preduzeća u Zeničko-dobojskom kantonu. Skup je otvorio kantonalni ministar privrede Samir Šibonjić, pozdravivši nastojanja članova akademskih zajednica nekoliko gradova da rade na uvezivanju tri velika sektora pred kojima su izozovi i zadaci provođenja i privođenja kraju digitalne transformacije: država, visokoobrazovne institucije i realni sektor. Tokom panel diskusija bilo je riječi o načinima finansiranja novih procesa u digitalizaciji poslovanja, digitalnoj transformaciji kulturne i kreativne industrije, ali i obrazovanju jedno potpuno nove  radne snage na tržištu – digitalnih urođenika – onih koji ne poznaju nekadašnji nedigitalizovani život na planeti zemlji.

Prof. dr.sc Dženan Kulović, predavač na zeničkoj Ekonomiji govorio je tokom diskusije o važnosti i načinima obrazovanja tog novog kadra za tržiše, u kompanijama u kojima se sada ponajviše, kako kaže, traži i cijeni agilnost.

Problem u malim i srednjim preduzećima što često nemaju dovoljno znanja, a niti alata za brže i efikasnije digitalizovanje poslovanja, pa je saradnja s naukom, ali i institucijama vlasti i najčešće međunarodnim finansijerima razvoja ovih procesa imperativ ovdašnje ekonomije u bližoj budućnosti, zaključeno je danas u Zenici. (A. Huskić)