Iz kompanije Azvirt pametna tabla za najbrojniju osnovnu školu u ZDK

Učenici i nastavnici Osnovne škole “Ćamil Sijarić” u budućnosti će gradivo iz matematike obrađivati kvalitetnije i lakše – uz pomoć interaktivne table koju su danas dobili kao donaciju. Inače ova škola u Nemili ima pet tzv.pametnih tabli i nastavnike sa digitalnim kompetencijama pa je ovdje nastavni proces uveliko osavremenjen.

Riječ je o donaciji kompanije Azvirt koja provodi svoj program “Pametne table za NAJ škole” u četiri grada u Bosni i Hercegovini. Riječ je o azerbejdžansko-njemačkoj kompaniji koja gradi dionicu auto-puta Vranduk – Ponirak i svojom obavezom, prema riječima generalnog direktora smatraju pomoć zajednici u kojoj rade i žive. Ranije su obezbjedili donaciju za rad bolnica u Zenici i Sarajevu.

“Politika Azvirta je da gdje radimo tu i pomažemo. Iako iz Azerbejdžana mi smo i bosanska kompanija. Ne možemo riješiti ovdje sve probleme, ali ćemo učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo, posebno zdravstvenom i obrazovnom sistemu. To je naša, ali i obaveza svih onih koji su dio zajednice”, kazao je Ahmet Murat Turkoglu, generalni direktor kompanije Azvirt.

Iako imaju već pet interaktivnih tabli kabinet matametike do sada nije bio došao na red, ali od sada će se nastava iz ovog predmeta kvalitetnije i lakše odvijati uz ovu tablu. Osim toga njihovi su učenici i učenice tradicionalnom medju najboljima na školskim takmičenjima iz matematike, pa je ovo za njih svjevrsna nagrada rad i trud.

“Na ovoj tabli moguće je , ali i olakšano, gradivo iz matematike. Tu se mogu naći očigledni prikazi iz geometrije, sve formule, eksperimetni, nisu potrebni zastarjeli metodi, popu trokuta ili šestara, a i djeci je tako zanimljivije i lakše”, kazao je direktor OŠ “Ćamil Sijarić” Ahmed Buljubašić, uručivši zahvalnicu direktoru kompanije Azvirt.

Primoporedaja donacije Azvirta školi u Nemili obavljena je danas u prisustvu zamjenika ambasadora Azerbejdžana u BiH Emila Agadyera, a iste interaktivne table biće uručene i školama u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

A.H.