Za unapređenje poljoprivredne proizvodnje Grad Zenica izdvaja 920.000 KM

Grad Zenica je za tekuću godinu u Budžetu opredijelio 920.000 KM kroz Programa mjera za utrošak podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede na području ovoga grada.

U Resornoj gradskoj službi ističu da je taj iznos za 150.000 KM veći u odnosu na prethodnu godinu. “Povećana su sredstva u animalnoj i biljnoj proizvodnji, ali i u kapitalnim ulaganjima. Okončani su projekti finansiranja u plasteničkoj proizvodnji, ali i projekti podsticaja za ruralni razvoj”, kazala je Nerina Berberović, šefica Odsjeka za privredu i poljoprivredu Grada Zenica.

Nerina Berberović, šefica Odsjeka za privredu i poljoprivredu Grada Zenica

Na području grada  Zenica je 3.700 registriranih poljoprivrednih proizvođača, od kojih je 1.100 aktivno, ističu u Odsjeka za privredu i poljoprivredu Grada Zenica. Najveći interes zenički poljoprivrednici duže vrijeme pokazuju za proizvodnju kravljeg mlijeka, za šta je ove godine izdvojeno i najviše podsticajnih sredstava kroz pomenutu mjeru, a u iznosu od 300.000 KM. Također, zastupljeni su u velikoj mjeri pčelarstvo i plastenička proizvodnja, dok je sve manje interesa za malinarstvo.

Berberović podsjeća sve poljoprivredne proizvođače da je produžena registracija i ažuriranje podataka za one koji planiraju aplicirati na federalne i kantonalne podsticaje do 31. maja, a također do istog dana mogu podnijeti zahtjev i za podsticaj za certificiranu organsku proizvodnju.

„Uskoro će biti raspisan Javni poziv za refundaciju obaveznih doprinosa za novoregistrovane djelatnosti. Trenutno imamo podsticaje za pčelarstvo, proizvodnju povrća na otvorenom i za jesenju sjetvu i certificiranu proizvodnju“, podsjeća Berberović.

Danas je raspisan i Javni poziv za podnošenje zahtjeva za sufinansiranje nabavke nove mehanizacije, priključaka, aparata i druge opreme u poljoprivredi, a ukupan iznos sredstava je 70.000 KM. Pravo na učešće za odobravanje sredstava za sufinansiranje nabavke nove mehanizacije, priključaka, aparata i druge opreme u poljoprivredi imaju poljoprivredni proizvođači koji nabave ili su nabavili opremu u periodu od 08. septembra 2023. godine do dana podnošenja zahtjeva. Maksimalni iznos podsticaja je 5.000 KM, a Javni poziv  je otvoren do 29. juna. (M.H.)