Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”: Nulta tolerancija na pritiske

Koalcijija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” je za uvođenje politike nulte tolerancije prema političkim pritiscima, koji najčešće dolaze od prijatelja, poznanika ili stranačkih aktivista na poslu, ali su osmišljeni u centralama političkih stranaka ili kandidata na izborima.

Analizom nekoliko izbornih procesa u ovoj kolaciji su detektovali i jasno naznačili deset takvih radnji.  Direktno i otvoreno nagovaranje da se glasa za stranku ili kandidata, prisustvo na političkom skupu protov bolje birača, primoravanje na učlanjenje u stranku, podmićivanje poklonima iI obećanje posla u zamjenu za glas na izborima su među najšešćim pritiscima ba birače, a Dženis Halilović iz “Kreativaca”, koji sarađuju sa kolaicijom “Pod lupom” ističe kako je istraživanje pokazalo da je 40 poto birača bilo izloženo ovih pritiscima.

Kampanjske aktivnosti, poput ove današnje ulične akcije ispred Gradske arene, kakve se istovremeno organizuju u desetak drugih bh. gradova, daju efekta, jer i priče građana zaista pokazuju da je neophodno proaktivno djelovanje kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa, te zaštitili građani-birači,što će reči da je podizanje svijesti o pritiscima na birače kroz konkretne slučajeve izuzetno važno. A svoj nastavak ova ulična akcija imat će prezentacijom i drugih sadržaja u petak navečer, u objektu nekadašnjeg Doma mladih. Inače, politički pritisci na birače predstavljaju nezakonite radnje političkih ili interesnih grupa da silom, ozbiljnom prijetnjom, prinudom, podmićivanjem ili korištenjem teškog ekonomskog stanja utiču na birače u Bosni I Hercegovini s ciljem da na izborima glasaju protiv svoje voljeza odrešenog političkog kandidata ili stranku. (S.G.)