Varaždinska predstava četvrta takmičarska predstava XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024

Sadržaji Pratećeg i Takmičarskog programa XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. u ponedjeljak, 27. maja u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica su okupili ljubitelje dramskog pisma za djecu, teoretičare historije drame i ljubitelje pozorišnih predstava.

U okviru Pratećeg programa je u 10 sati u Konferencijskoj sali upriličena promocija knjige „Drame za djecu“ autora Željka Hubača. Razgovor sa autorom je vodila Nedžma Čizmo. Isti dan u 19.30 sati je upriličena promocija „Iza košmara – dramski diskurs u književnom djelu Zlatka Topčića“ autora Nermina Ormanovića. Pored autora, o knjizi su govorili Almedia Čengić i Zlatko Topčić, a promociju je moderirala Merima Handanović.

U okviru četvrtog dana Takmičarskog programa XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je upriličena izvedba predstave „Režim iscjeljenja“ autorice Tanje Šljivar, u režiji Bojana Đorđeva i u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

O predstavi je napisao reditelj Bojan Đorđev: „Ovo je zastrašujuća komedija, a Tanja Šljivar je isplela urnebesnu, košmarnu mrežu različitih susreta, dijaloga, monologa, apokaliptičnih slika za koje smo do prije nekoliko godina mislili da su nemoguće. No iz perspektive postpandemijskog doba, ratova koji nikada nisu stali, dođemo do toga da se apokalipsa događa cijelo vrijeme i samo je pitanje prepoznavanja i snalaženja u tome.“

U predstavi igraju: Beti Lučić, Hana Hegedušić, Helena Minić Matanić, Marko Cindrić i Karlo Mrkša. Scenografiju predstave potpisuje Siniša Ilić, a kostimografiju Ana Mikulić. Muziku predstave potpisuje Marija Balubdžić, a autor najavnog videa je Miran Brautović.

Peta predstava u okviru Takmičarskog programa „Stotinu malih smrti“ autora Semezdina Mehmedinovića, u režiji Jovane Tomić i u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR će biti izvedena u utorak, 28. maja u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Isti dan, u okviru Pratećeg programa u 19.30 sati u Konferencijskoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će upriličena promocija knjige Hane Bajrović-Čardaković „Antiratni teatar u Sarajevu pod opsadom“. Sa autoricom će na promociji knjige razgovarati Nedžma Čizmo.