Drugi dan Festivala BH drame

Drugog dana XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024, u petak, 24. maja su upriličene dvije promocije u okviru Pratećeg programa.

U 19 sati u Konferencijskoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je upriličeno predstavljanje novih izdanja Sterijinog pozorja o kojima je govorio Miroslav Miki Radonjić, direktor Sterijinog pozorja, a razgovor je moderirala Nedžma Čizmo. U istom prostoru u 19.30 sati je promovisan roman „Zlatni geler“ Almira Imširevića, na čijoj promociji su govorili Almir Imširević i Selvedin Avdić, a promocijom je moderirala Merima Handanović.

U okviru Takmičarskog programa, isti dan u 20 sati je izvedena predstava „Jedan je Muhammad Ali“ prema tekstu Almira Imširevića, u režiji Dine Mustafića i u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Dramaturginja i glumica iz predstave Vedrana Božinović je o predstavi napisala:

Kako je pravo ime Muhameda Alija? I šta ako je ovo odjednom najvažnija informacija u vašem životu? Ovo je priča o porodici. O ocu i sinu. Ocu koji odlazi i sinu koji postaje otac. Možemo li zaštititi našu djecu od onoga sa čim se rode? Ovo je priča o olovki u koju stane sto hiljada riječi. I opet ih nema kad ti najviše zatrebaju. Ovo je priča koja će vas beskrajno nasmijati, ali i preciznim udarcem u pleksus izbiti dah. Udarcem dostojnim Muhameda Alija. Ali ne baš kao njegovim. Jer JEDAN JE MUHAMED ALI.“

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Sanela Krsmanović- Bistrivoda, Dino Bajrović i muzičar Rastko Zečević. Dramaturginja predstave je Vedrana Božinović, a scenografkinja i kostimografkinja je Lejla Hodžić. Kompozitor predstave je Damir Imamović, a koreografkinja Ena Kurtalić. Videodizajn predstave uradio je Zlatan Filipović.

U nedjelju, 26. maja, trećeg dana Takmičarskog programa Festivala u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u 20 sati bit će izvedena predstava „Sanjao sam da sam se probudio“ prema tekstu Željka Hubača, u režiji Dine Mustafića i u produkciji Narodnog pozorišta Beograd. Poslije svake predstave Takmičarskog programa će biti upriličeni Okrugli stolovi. XXIII festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. se odvija pod motom „Sjaj i bijeda nesavršenstva“, a trajat će do 31. maja. (izvor: Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica)