Održan 11. Dječiji festival

Institut Yunus Emre iz Sarajeva organizovao je danas u gradskoj areni Husejin Smajlović 11. Dječiji festival „Moj izbor je turski“, jedne od najvećih manifestacija koju Republika Turska organizuje van granica svoje zemlje. Oko 6.000 osnovaca i srednjoškolaca iz cijele BiH koji u školama uče turski jezik radovalo se i uživalo u zanimljivom programu u kojem su nastupili i njihovi vršnajci uz Turske.

Zenička arena bila je u bojama prijateljskih država Bosne i Hercegovine i Republike Turske, mjesto osmjeha, pjesme, igra, zabave i radost, kako na licima djece i njihovih nastavnika, tako i brojnih gostiju. Uz predstavnike domaće vlasti, među delegacijama i gostima iz Turske bili su ambasador Republike Turske u BiH Sadik Bambur, predstavnici ministrstva za sport i mlade, te instituta Yunus Emre iz Sarajeva, koji već godinama uspješno priređuje ovakve festivale u okviru projekta “Moj izbori je turski”, koji, između ostalog, u sedam kantona omogućava djeci da uče turski jezik i neometano nastave školovanje u Turskoj.

„Mi svake godine približno ovog datuma organizujemo ovaj festival kako bi našu djecu što više podstakli i ohrabrili da uče turski jezik u školama, a kasnije da se odluče i za odlazak na studije u Tursku. Svake godine ovdje se okupi oko šest hiljada djece za koju mi organizujemo raznovrstan program kojim ćemo ih zabaviti i obogatiti njihovo znanje“, kazala je Hilal Yanik sa instituta Yunus Emre u Sarajevu.

Djeca su već nekoliko godina zaredom u ovakvom programu, učestvuju, raduju se, a biće i nekih nagrada. Ovo je jedinstvena prilika gdje oni mogu družiti se, sticati nova znanja i upoznavati učenike iz nekih drugih općina“, kazala je Sadeta Hodžić, predstavnica Osnovne škole „Kiseljak 1“ iz Kiseljaka.

Predstavnici Turske kazali su kako donose puno pozdrava i selama prije svega od predsjednika Taiba Erdoana i sve djece i omladine Republike Turske, kako svi dobro znaju koliko su jake i snažen bratske i prijeteljske veze između BiH i Republiek Turske. Izrazili su nadu da će zajedno sa svojim institucijama koje su aktivne u BiH, zajedno sa Ambasadom Republike Turske, Institutom Yunus Emre i fondacijama još više ojačati i povećati prijateljstvo i bratsvo između dvije zemlje. Izrazili su želju da svi zajedno posvjedočimo da će BiH i Republika Turska biti prijatelji i braća kao što su bili i nekada ranije, tako i danas, a i sutra. A zadovoljan je bio i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Kazao je kratko kako je u Areni oko pet i po hiljada djece, da je ovo jednstavno igra, veselje i radost, za djecu nešto lijepo, te da je Grad Zenica domaćin, zbog čega je presretan. (S. Gluhić)