Romi danas obilježavaju najradosniji praznik Đurđevdan

Romi u našoj zemlji i na Balkanu obilježavaju danas njihov radosni praznik Đurđevdan ili Ederlezi. Ovaj dan simbolizira dolazak proljeća i početak aktivnog života ovog naroda.

Zbog nečega što bi se moglo nazvati nesporazumom na nivou njihovog udruženja, Romi u Zenici danas nisu obilježili Đurđevdan uobičajenim javnim skupom. To, naravno, ne znači da ga ova zajednica nije obilježila. Đurđevdan je praznik  radosti i veselja. Na taj dan kuće se ukrašavaju cvijećem a Romi se rano ujutro okupljaju pored rijeka i izvora gdje se po tradiciji simbolično udaraju koprivom. Sve to uz obavezni roštilj ili ražanj, shodno mogućnostima.

„Đurđevdan je dan kada Romi malo bolje počnu razmišljati o poslovima jer kreću sezonski poslovi i rad i borba za život. To je jedan veliki praznik. Djeca a i odrasli se dodiraju koprivom odnosno žarom a to je sve zbog zdravlja, da bi bili zdraviji i veseliji „, objašnjava Osman Šuvalić, predstavnik nacionalnih manjina u Gradskom vijeću Zenice.

Đurđevdan je, bez sumnje, i ove godine mogao biti radosniji da proces izrade socijalne karte za romsku populaciju u Zenici nije u zastoju. Uz dio obaveza koji je na Gradu i institucijama sistema, potrebno je i angažovati timove mladih i školovanih ljudi koji bi u 14 mjesnih zajednica u kojima žćivi oko 2000 Roma sačinili detaljan popis njihovog socijalnog statusa. „ To je dugoročno i ne možemo to napraviti. Zbog toga Grad i resorna služba za društvene djelatnosti ne mogu aplicirati na više nivoe vlasti da bi se povlačila sredstva  da bi se moglo graditi, zapošljavati, da bi se obezbijedilo zdravstveno osiguranje i obrazovanje. To su četiri stvari sa kojima bi Romi imali mnogo veća prava ali ne samo Romi nego i ostale kategorije građana“.   Kap veselja između dva Đurđevdana za romske porodice koje žive u stanovima izgrađenim sredstvima iz međunarodnih fondova i Grada Zenice je da su oslobođeni plaćanja tzv neprofitnih kirija. (D.T.)