Partnerstvom između javnog sektora, lokalne zajednice i međunarodnih organizacija osigurati inkluziju i integraciju osoba sa invaliditetom

Projekt “Most među različitostima” se realizuje uz podršku Rotary zajednice i finansijsku pomoć USAID-a, u partnerstvu s Gradom Zenica i Javnim preduzećem za upravljanje i održavanje sportskih objekata.

Ova inicijativa ima za cilj adaptaciju košarkaškog i odbojkaškog terena, pružajući lokalnoj zajednici unaprijeđene uslove za rekreativne i takmičarske aktivnosti, s posebnim naglaskom na inkluziju osoba s invaliditetom.

Svečano otvorenje je planirano za maj mjesec, na kojem će prisustvovati domaći i strani gosti, što dodatno ističe značaj i internacionalni karakter ovog projekta. JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica, odigralo je ključnu ulogu u ostvarenju ovih promjena. Njihovi uposlenici su angažovani na zamjeni elektroinstalacija, konstrukciji terena te postavljanju videonadzora, čime će unaprijediti sigurnost i funkcionalnost objekata. Dodatno, na košarkaškom terenu će biti postavljena nova rasvjeta, dok će na odbojkaškom biti zamijenjeni reflektori s LED rasvjetom, što će značajno poboljšati vidljivost i atmosferu tokom igre.

Rotary, uz podršku međunarodnih organizacija, osigurao je materijal i izvođače radova za postavljanje podloge, kao i nabavku modernih tabli za koševe i stubova za odbojku. Prije otvaranja, planira se zamjena postojeće opreme novom, osiguravajući visoke standarde za sportske aktivnosti. Poseban dodatak ovom projektu će biti multifunkcionalna tribina, koja će omogućiti gledaocima da prate sportske događaje u udobnosti i sigurnosti. Ovaj element dodatno će poboljšati atmosferu na terenu i pružiti podršku lokalnim sportskim timovima.

Projekt “Most među različitostima” predstavlja simbol zajedništva i povezanosti u Zenici. Kroz partnerstvo između javnog sektora, lokalne zajednice i međunarodnih organizacija, ovaj projekat postavlja temelje za dalji razvoj sportske infrastrukture i društvene integracije različitih kategorija stanovništva.

Očekuje se da će otvaranje novih terena biti pozitivan impuls za mlade generacije i sve ljubitelje sporta u Zenici, pružajući im prostor za napredak, rekreaciju, međusobno druženje te društvenu inkluziju osoba sa invaliditetom.