Ambasador SAD-a sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem posjetio tvrđavu Vranduk

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) posjetio je danas tvrđavu Vranduk, nadomak Zenice. Tom prilikom uručio je Certifikat Gradu Zenici u sklopu projekta “Najljepša sela u BiH”, koji je podržan od strane USAID-a.

Selo Vranduk, nadomak Zenice poznato po svojoj neosvojivoj tvrđavi iz Srednjeg vijeka proglašeno je jednim od najljepših u BiH protekle godine. Danas, i službeno ambasador SAD-a u BiH Majkl Marfi nakon kratke ceremonije uručivanja Certifikata, zajedno sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem i službeno su otkrili tablu na ulazu na tvrđavu – “Najljepša sela BiH”.

Moja Vlada SAD-a ponosna je ne samo što podržava ovaj projekat, nego je ponosna da daje podršku BiH bez ikakvog srama i stida, i sada i u budućnosti”, kazao je danas ambasador SAD-a u BiH Majkl Marfi.

Gradonačelnik Kasumović zahvalio je na ovom velikom priznanju za Grad Zenicu, kazavši da se nada i budućoj podršci Američke Ambasade u BiH Zenici, ali i razvoju turizma.

Samim proglašenjem da je ovo jedno od najljepših sela u BiH je i poziv turistima, jer Vranduk ima nevjerovatne potencijale za razvoj turizma u gradu Zenica”, ističe Gradonačelnik Kasumović.

Najljepša sela BiH je certificirana titula koja se dodjeljuje od 2022. godine u BiH,  po uzoru na evropske i međunarodne certifikate, koji su pokrenuti kako bi se sačuvali tradicionalni načini života u selima, koji imaju izrazitu prirodnu ljepotu, kulturne i historijske spomenike, ali i gastro ponudu. Sve ovo prepoznato je i na Vranduku, koji je najljepšim proglašen zajedno sa 18 drugih sela u BiH.

Jako je važno prepoznavanje, jer vas stavlja na mapu, jer “Najljepša sela BiH” pravi svoju mapu. Kada sletite na aerodrom dobijate ovu mapu kao turista, koja vas informiše koja su to najljepša sela u BiH i kako do njih da dođete, što uveliko doprinosi i broju tranzitnih turista u BiH”, kazala je Lejla Agić muzejski pedagog Muzeja Grada Zenica.

Iz ove ustanove se nadaju rekordnim posjetama tvrđavi Vranduk, te očekuju 20.000 posjetilaca ove godine. Ukoliko još niste, pozivamo vas da posjetite ovaj dragulj u srcu prirode, neosvojivu tvrđavu Vranduk, koja još uvijek ponosno prkosi zubu vremena. (M. Hurem)