Vjetar napravio značajnu štetu na kućama na području Gornje Gračanice

Orkanski udari vjetra koji su zahvatili naše područje početkom sedmice napravili su značajnu materijalnu štetu u gornjogračaničkim selima.

U noći s ponedjeljka na utorak letjeli su krovovi, crijep, najloni s plastenika, a totalna šteta napravljena je na automobilu vlasnika iz zaseoka Drinjani. Mještane su iz MZ Gornja Gračanica uputili da odštetu u predviđenom roku traže od nadležnih službi. Jak vjetar ovdje je štetu napravio na više od 30 domaćinstava.

U gornjogračaničkom selu Jezero najviše je stradala kuća Maida Kadrića, koju je izgradio prije dvije godine, nakon godina podstanaraskog života. Jak vjetar i kiša zahvatili su ovo područje u ponedjeljak na utorak oko 1 sat poslije ponoći.

„Kad smo izašli imali smo šta da vidimo. Kompletan limeni krov s kuće sletio je u dvorište. Šteta je više od 3 000 maraka“, kaže nam Maid.

Kadrić je kaže problem odmah prijavio predsjedniku MZ Gornja Gračanica Benjaminu Kadriću koji se odmah sutradan potrudio obavijestiti sve mještane kojima su orkanski udari nanijeli štetu kome da se obrate.

„Dobio sam upute u gradskoj upravi da svi trebaju otići na prtokol u šalter sali Grada i prijaviti štetu na propisani obrazac PRŠ s jasnim objašnjenjem kome je šta uništeno, da li je to krov, prozor, plastenik, automobil kako bi komisija koja bude izlazila na lice mjesta imala već podatke. Važna napomena je da vlasnici domaćinstava koja su pretprjela štetu treba da imaju validne fotografije iz te noći“, kazao nam je Benjamin Kadrić, predsjednik MZ Gornja Gračanica.

Međutim u slijedećem selu Drinjani saznajemo da se nisu svi snašli te noći kako bi stigli i fotografirati. Selma Skender navodi da je zbog nestanka struje mobilni telefon koristila kao bateriju da osvijetli suprugu koji je pokušavao vratiti dio crijepa na krov kuće kako ne bi prokislo. Nekima je vjetar odnio dimnjake, a nekima je crijep uništio automobil.

Vremešna Sabiha Skender koja živi s bolesnom sestrom nam priča kako su joj tri limena dimnjaka pala s krova i oko 60 komada crijepa. Platile su 50 KM majstoru da „zakrpi“ krov koliko-toliko da im ne prokišnjava.

Njen prvi komšija Salko Spahić pretrpio je još veću štetu.

„To je bio tornado, ja nisam zapamtio takav vjetar. Vrata ulazna od kuće se nisu mogla otvoriti koliko je puhalo. Kad sam uspio izaći vidio sam ovaj automobil, koji je vlasništvo mog brata, skoro pa potpuno uništen. Crijep koji je padao s krova kuće razbio je sve prozore na Seat-u i uništio sav lim na autu“.  

Predsjednik Kadrić kaže da odštetu očekuju i od viših nivoa, kao što je Uprava civilne zaštite ZDK za ukupno 35 domaćinstava čiji su članovi prijavili u predviđenom roku od osam dana pričinjenu štetu. Neki s fotografijama neki bez.

„Ja pozivam nadležne da što prije izađu na teren kako bi se mještanima ovog kraja nadoknadila šteta prouzrokovana ovom vremenskom nepogodom“.

(A.Huskić)