U Zenici obilježena godišnjica formiranja HVO-a

Odbor za obilježavanje značajnih datuma Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Podružnica Zenica organizirao je danas obilježavanje 19.-e godišnjice od utemeljenja prve gardijske pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH i 32. od osnivanja HVO-a.

Delegacije veterana i društveno-političkog života grada i kantona položile su cvijeće na spomen obilježje podignuto u znak zahvale za sve poginule, nestale i umrle branitelje zeničkog HVO-a na gradskom groblju Crkvice.

Cvijeće i vijence su položile delegacije Kooridnacije udruga veterana Domovinskog rata, dužnosnika Zeničkodobjskog kantona, gradskih odbora HDZ-a, HDZa 1990 i Demokratske braniteljske stranke, kao i Oružanih snaga BiH. Na spomen obilježju poginulim, nestalim i umrlim braniteljima zeničkog HVO-a na groblju u Gornjim Crkvicama danas su prisutni prigodnim govorom i molitvom koju je obavio župnik crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije obilježili dvije godišnjice. Devetnaestu od osnivanja Prve gardijske pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH i 32.-u od osnivanaj zeničkog Hrvatskog vijeća obrane. Postojale su dvije brigade HVO-a u Zenici, podsjetio je Anto Čečura, jedna koja je djelovala do 1992.e godine pa potom pripojena 44.oj bojnoj brigadi Vitez. Druga je brigada Jure Francetić, koja je imala ukupno 3005 pripadnika od kojih je 135 poginulo na ratištima diljem države, a dva branitelja su nestala.

„ Niti jedan od tih više od tri tisuće pripadnika nije osuđen za ratne zločine zbog čega smo ponosni“, istakao je Anto Čečura, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zenica.

Inače se godišnjica od utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane obilježava 8. aprila. Na ukupno 44 lokacije u BiH općinske i gradske udruge obilježavaju ovih dana važnu obljetnicu, dok će centralna manifestacija na taj dan biti održana u Mostaru. (A.H.)