Pogledajte program: MKM “Zeničko proljeće” od 12. aprila do 01. maja

Međunarodna kulturna manifestacija “Zeničko proljeće” najavljuje svoje održavanje u Zenici od 12. aprila do 01. maja, obećavajući raznolikost i kvalitet u kulturi i stvaralaštvu.

Na međunarodni javni poziv pristiglo više prijava nego što se očekivalo – pedesetak, uključujući i prijave pojedinaca, što je prvi put u ovom formatu manifestacije.

Ovogodišnji moto manifestacije je “Magija trokuta”, inspirisan starim vjerovanjem o sinergiji triju trava u čaju, koje se međusobno nadopunjuju i potiru štetne efekte. Ova simbolika se povezuje s idejom o harmoniji i suživotu u bosanskohercegovačkom društvu.

Muzički programi su i dalje ključni, ali se povećao i broj likovnih programa. Održavanjem međunarodnog karaktera manifestacije, s učešćem iz zemalja kao što su Srbija, Hrvatska, Slovenija, Australija i Holandija, Zenica se dodatno afirmiše kao grad kulture.

Glavnina programa Međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće” održat će se u prostorima Bosanskog narodnog pozorišta, Muzeja grada Zenice i Gradske biblioteke. Ova manifestacija će zasigurno dodatno ojačati kulturni identitet grada Zenice.