MUP ZDK: Pretresi na 16 lokacija u Zenici u okviru akcije META II – slobode lišeno 12 lica

Postupajući po naredbama Općinskog suda u Zenici u nastavku operativne akcije “META II”, juče u poslijepodnevnim satima i danas u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona izvršeni su pretresi na 16 lokacija u  Zenici, dok je od strane pripadnika MUP-a RS-a izvršen pretres na jednoj lokaciji u Banja Luci.

Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama su poduzeti s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela ” Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”, “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija”, “Teška krađa” i krivičnih djela iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u Zeničko-dobojskom kantonu.

Aktivnosti u okviru akcije “META II” se poduzimaju pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

U dosadašnjem toku operativne akcije, slobode je lišeno 12 lica na području Grada Zenica i jedno na području Banja Luke,pronađena je veća količina opojne droge i oružja, kao i drugih predmeta koji potiču iz ovih krivičnih djela.

Za dva lica iz Zenice nastavlja se intenzivna potraga.

Nakon završene kriminalističke obrade,uhapšena lica će u toku dana biti predate u Kantonalno tužilaštvo ZDK na dalje postupanje. (Š.B.)