Mjere za smanjenje gužvi i efikasniji rad šalter sale PU Zenica

Zahvaljujući poduzetim mjerama, gužve u šalter sali Policijske uprave Zenica trebale bi biti znatno manje,kazao je danas u izjavi za RTV Zenica Nedžib Smajlović,šef Odsjeka za odnose s javnošću MUP-a ZDK.

Otvoren je šalter gdje građani mogu dobiti informacije o dokumentima potrebnim za dobivanje lične karte,pasoša i drugih ličnih dokumenata.

Postavljen je i info pult na kojem građani informacije mogu dobiti u obliku letka.

-Poduzimaju se intenzivne aktivnosti na otvaranju dodatnog šaltera u bočnom dijelu zgrade Ministartstva na kojem će se građanima izdavati samo lične karte i očekujemo da će taj šalter vrlo brzo biti u funkciji,najavljuje Smajlović.

Najvažnijom mjerom cijeni aktivnost na provedbi konkursne procedure za prijem dva uposlenika koji će raditi na izdavanju ličnih karata i kad ona bude okončana,gužve u šalter sali bit će znatno manje.

Smajlović je potvrdio, da je na nivou Ministarstva raspravljano i o radu šalter sale u terminu pauze za doručak,kako ne bi bilo prekida u pružanju usluga.

U proteklom periodu zabilježene su veće gužve ispred i u samoj šalter sali PU Zenica a razlog je što ističe desetogodišnji rok važenja ličnih karata,kao i vozačkih dozvola.

Porast broja zahtjeva za lične dokumente zabilježen je i 2003/2004. godine kada je prvi put počelo izdavanje ličnih karata putem CIPS projekta. Imajući u vidu da je rok važenja ličnih dokumenata 10 godina, veći broj zahtjeva zabilježen je i 2013/2014. godine.

Procjena je, da će veći broj zahtjeva trajati tokom ove i u prvoj polovini naredne godine. (Š.B.)