Proizvođačke cijene u januaru niže za 0,4 posto

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Federaciji BiH  u januaru niže su za 0,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec, te za dva odsto u odnosu na isti mjesec lani, saopšeno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u januaru niže su za 0,5 odsto u odnosu na decembar prošle godine, a u odnosu na januar lani više za 0,1 odsto.

Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prvom mjesecu više su za 0,2 odsto u odnosu na decembar lani, a u odnosu na januar 2023. niže za četiri odsto.

Proizvođačke cijene energije u januaru niže su za 3,5 odsto u odnosu na prethodni mjesec, intermedijarnih proizvoda za 0,5 odsto, kapitalnih proizvoda za 0,3 odsto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 odsto, dok su proizvođačke cijene trajnih proizovda za široku potrošnju više za 1,2 odsto.

U januaru, u odnosu na prethodni mjesec, proizvođačke cijene pale su u prerađivačkoj industriji za 0,4 odsto i u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 1,4 odsto, dok su porasle za 0,7 odsto u vađenju ruda i kamena.  (Akta.ba)