Dvije predstave u tekućoj sedmici

Povodom Svjetskog dana lutkarskih pozorišta, Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade i Međunarodnog dana osoba sa Down sindromom, u srijedu, 20. marta u 11 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti izvedena predstava za djecu „Talas hladnog vremena“ prema tekstu Čarlsa Veja, u režiji Miroljuba Mijatovića i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prema riječima reditelja Mijatovića: „U našoj predstavi, jedna djevojčica, Holi, i njen imaginarni prijatelj Tomos Trikmen, kreću u akciju obnove seoske kulture. Njihova nastojanja i istrajnost u nakani, vratila su stanovnicima farme, naročito njenim mrzovoljnim vlasnicima izgubljenu komunikativnost i duhovno zdravlje“. U predstavi igraju: Ermina Nišić, Adem Smailhodžić, Adna Kaknjo i Anđela Ilić. Kostimografiju, scenografiju i izradu lutaka potpisuju Ena Begičević-Čeliković i Mensur Begičević. Jezičku adaptaciju teksta potpisuje Merima Handanović.

U istoj sedmici, u subotu, 23. marta u 11 sati u zeničkom BNP-u će biti izvedena predstava za bebe „Prije nego dijete zaspi“ autora i reditelja Miroljuba Mijatovića, u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. „Prije nego dijete zaspi“ je predstava za bebe koja govori o tome što se događa kada tri djevojčice ne mogu zaspati i preporučuje se za prvi dolazak djece u pozorište. Predstava je namijenjena za djecu uzrasta iznad godinu dana. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Ermina Nišić i Adna Kaknjo. Scenografiju predstave potpisuje Mensur Begičević, a kostimografiju i kreaciju lutaka Ena Begičević-Čeliković. Za izradu lutaka su bili zaduženi Mensur Begičević i Maida Šišić. Muziku predstave potpisuju Abidin Čolaković i Elvir Škiljo. (izvor: Služba za odnose s javnošću BNP-a)