Priređena promocija knjige u Hrvatskom domu “Kralj Tomislav”

U Hrvatskom domu ‘’Kralj Tomislav’’ 15. ožujka 2024. godine održana je promocija knjige Za Boga i Santiaga; Tragom Groma autora Ljubomira Vranješa.Organizator ove promocije je Hrvatsko kulturno društvo ”Napredak”, podružnica Zenica.

Drugo izdanje spomenute knjige je iz 2023. godine u izdanju Glasa Koncila. Djelo je to koje na gotovo 300 stranica govori o hodočasničkom putovanju u Santiago de Compostela, poznatu hodočasničku rutu, odnosno Put svetoga Jakova.
Knjigu su predstavili Dragan Gavran, prof. povijesti i vlč. Ilija Orkić, hodočasnik s Camina.
Prof. Gavran govorio je o nastanku puta, njegovim geografskim značajkama kao i talentu autora koji je u djelu pokazao svoju sposobnost retrospektivnog pripovijedanja, opisa hodočasnika koje je putem sreo navodeći brojne informacije u čemu se ogleda njegovo znanje iz povijesti, književnosti i drugih područja.
Nazočni su pogledali i kratki film čiji je autor vlč. Ilija Orkić, koji je sam pohodio Camino te govorio o svome iskustvu navodeći brojne avanture i zanimljivosti.
Ljubomir Vranješ rekao je i neke važne informacije, poputbroja kilometara koji čine Camino, samoj ruti, pripremi za put, velikim izazovima koje hodočasnici dožive, ali i o duhovnoj dimenziji puta.
U glazbenom dijelu programa sudjelovao je VIS Novo Nebo.
Publika je pokazala veliki interes za knjigu te se svojim komentarima i pitanjima uključila u program. Tko zna, možda ova promocija nekoga potakne da se i sam upusti na Put svetoga Jakova.   (HKD-Napredak-Zenica-facebook)
foto: Draženko Jurišić