Počele probe na novoj predstavi BNP-a

Počele su čitaće probe za novu predstavu na repertoaru Bosanskog narodnog pozorišta. Radi se o komadu „Šta je muškarac bez brkova“ po romanu Ante Tomića i u režiji Ivana Lea Leme, gosta iz Hrvatske.

Ivan Leo Lemo iza sebe ima zavidnu rediteljsku karijeru. Kaže kako mu je čast što je Bosansko narodno pozorište odabralo upravo njega da na scenu postavi ovaj uspješan roman. Šta je muškarac bez brkova prvo je bio vrlo čitan roman, a nakon toga još gledaniji regionalni filmski hit. Prva pozorišna insenacija ovog djela u Zagrebu, u režiji Aide Bukvić oborila je rekorde gledanosti. Ivan Leo Lemo kaže da nema problem što se suočava sa tako popularnim komadom jer u kazalištu upravo voli nadovezivanje.

„Svi smo imali neke različite pristupe. Sve kolege i ja donosimo nešto novo, neki današnji nerv i teme koje smo uspjeli izvući iz Tomićevog djela. Svi smo to napravili iz poštovanja i na osnovu Tomićevog romana trudeći se da ne prerežemo ni jednu njegovu fabularnu, energetsku i emotivnu aortu i ne ubijemo to djelo“, kaže Lemo.

Roman Ante Tomića smješten je u izmišljeno selo u dalmatinskoj Zagori. Donosi dva ljubavna zapleta, mnoštvo živopisnih likova, tranzicijsku raspodjelu kapitala i brojne komične likove. U romanu i filmu akcenat je na muškim likovima.

„Ja volim nekako dati neka nova svjetla i rakurse ženskim licima. Tako smo izvukli taj jedan kor baba, tih poznatih žilavih, ruralnih žena koje su uprkos teškom životu i velikim žrtvama i odricanjima uspjele da nadžive svoje, da ne kažem frajere“, kaže on.

Lemo je u fokus stavio neke epizodne ženske uloge i dao im veći značaj kako bi izjednačio muško-žensku vagu. Reditelj kaže da je oduševljen zeničkim ansamblom i da je to bio i prije.

„Po čuvenju, po festivalskim predstavama koje sam gledao, po pričama kolega reditelja koji su ovdje radili. U prvih pet dana proba ovdje, samo su mi se potvrdile sve te informacije i predinformacije koje sam imao prije dolaska ovdje i zaista sam zahvalan na pozivu“, zaključio je Lemo.

U predstavi igra trinaest članova ansambla. Dramatizaciju romana potpisuje Ivan Leo Lemo, a dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Scenografija predstave je povjerena Sabini Trnka, a kostimografija Amni Kunovac-Zekić. Za muziku predstave je zadužen Zvonimir Dusper Dus. Premijera je zakazana za 26. april. (D. Travar)