Nedovoljna podrška aktivnostima nacionalnih kulturnih društava

Nacionalna kulturna društva u Zenici, “Preporod“, „Napredak“ i „Prosvjeta“ u realizaciji svojih programskih ciljeva uveliko su ograničeni finansijskim mogućnostima.

Članarina kao jedna od prihodovnih stavki,iako predviđena aktima teško zaživljava u nivou koji bi osigurao bilo kakvu stabilnosti u radu.

Stoga se većinom do sredstava dolazi kandidovanjem projekata po javnim pozivima prema različitim nivoima vlasti ili prebacivanjem dijela sredstava od svojih matičnih društava sa federalnog nivoa,gdje osim pomenutih, kao temeljno i posebno prepoznato djeluje i društvo i „La Benevolencija“.

“Osim dobrovoljne članarine dio sredstava dobijemo kroz odobrene projekte na nivoa Kantona i Grada,ali nemamo siguran izvor finansiranja”, ističe Vlatko Rosić, predsjednik „Napretka“ u Zenici.

-Pri tom napominje da imaju podršku Središnje uprave „Napretka“ u Sarajevu kroz kontinuirana ulaganja u obnovu prostorija Hrvatskog doma „Kralj Tomislav“ u Zenici.

Rosić kaže da je svojevremeno na nivou Grada Zenica potpisan odgovarajući protokol ali da nikada nije proveden.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog društva „Prosveta“ Zenica, Boško Jefić ukazuje da ovo društvo ove godine obilježava 121 godinu postojanja.

“Imamo dosta projekata ali ,nažalost, ne mogu svi proći na javnim pozivima i oni za koje se odlučimo i koji budu odobreni budu podržani sa manje sredstava u odnosu na realni budžet. Što se tiče „Prosvjete“, mogu reći da nemamo podršku sa nivoa Kantona i Grada”, kazao je Jefić.

Što se tiče „Preporoda“ nismo dobili zvanični stav i podatke,jer je predsjednik prof.dr. Ajdin Huseinspahić na službenom putu. (Š.B.)