Uskoro realizacija programa zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije u ZDK

Na protekloj sjednici Vlada ZDK usvojila je programe zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije i članova njihovih porodica. Raspisivanje javnih poziva očekuje se do kraja tekuće sedmice, najavili su iz Reornog ministarstva.

Ove godine Ministarstvo za boračka pitanja ZDK opredijelilo je ukupano 1. 300.000 KM za programe podsticaja boračke populacije, a kada je u pitanju program zapošljavanja, ove godine je opredijeljeno 300. 000 KM. Ministar za boračka pitanja ZDK Adnan Sirovica, podsjeća da će također biti realizirana i dva programa samozapošljavanja boračke populacije kroz Program prvi biznis i Program biznis plus, koje su također unaprijedili.

“Unaprjeđenja u odnosu na prethodnu godinu odnose se prije svega na povećanje iznosa za pojedinačno zapošljavanje pripadnika boračke populacije. Kada je u pitanju zapošljavanje pripadnika boračke populacije sa stručnom spremom NK, srednja i viša stručna sprema, ove smo godine opredijelili iznos 10.800 KM po jednom zaposlenom radniku, a za visokom stručnom spremom 12.000 KM”, kazao je Sirovica. Dodaje da ugovori o zapošljavanju ne mogu biti kraći od 24 mjeseca, a također, jedna od novina je da su ove godine za djecu demobilisanih boraca povećali dobnu granicu za podsticaj pri zapošljavanju na 30, umjesto dosadašnjih do 25 godina života.

Danas je također raspisan i javni poziv za stambeno zbrinjavanje pripadnika boračke populacije za šta je opredijeljeno dva miliona KM, što je duplo više u odnosu na proteklu godinu. Iz Ministarstva za boračka pitanja ZDK poručuju da će do kraja sedmice biti upućeni i nalozi za isplatu boračke stipendije.  (M.H.)