Reaktiv povodom 8. marta organizovao promociju brošure i radionicu pod nazivom “Osnažene”

U omladinskom udruženju Reaktiv su duže vrijeme pripremali program obilježavanja Osmog marta, namijenjen, između ostalog, informiranju mladih žena, ali i svih ostalih o važnosti prepoznavanja i spriječavanja nasilja nad ženama.

Polaznice programa osnaživanja Rekativa su danas organizirale prvo uličnu akciju, a potom i promociju brošure i radionicu pod nazivom Osnažene.

Današnjom akcijom željele su jasno i glasno poručiti da svaka žena mora biti sigurna – sigurna prije svega fizički, a potom i emocionalno i ekonomski, rekla je Amra Smriko iz Lokalne fondacije Zenica koja je uz pomoć Ambasade SDA u BiH obezbjedila finansijsku podršku za ovu kampanju.

Potom je upriličena promocija brošure koja proistekle iz višemjesečnog istraživanja, a koja nudi I najvažnije informacije o tome šta je nasilje nad ženama, koji su ostali oblici nasilja, kako prepoznati nasilničko ponašanje, šta je femicid, koja je pravna regulative. Rezultati istraživanja za brošuru potvrdili su njenu opravdanost, jer maldi prema riječima lamije Vektić iz Reaktiva još nedovoljno znaju o vrstama nasilja, posebno internetskog. Radionica pod nazivom OsnaŽENE koju je vodila ekspertica Mirha Pojskić bila je današnji završni događaj ove kampanje Reaktiva koju su pripremali u povodu obilježavanja Praznika žena.

Tokom ulične akcije prolaznici su danas dobijali informativne letke o najvažnijim informacijama vezanim za borbu protiv nasilja nad ženamja, I simbolično čokoladna srcad za Dan žena Osmi mart. (A.H.)