Osmi mart, dan sjećanja na sve žene nad kojima je izvršeno nasilje

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) povodom 8. marta, Dana žena, pozivao je sve odgovorne da se pooštre kazne za nasilje nad ženama, te da ratifikuju Konvenciju Međunarodne organizacije rada broj 190 o sprječavanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada i tako kao društvo pokažemo spremnost da preuzmemo odgovornost za zaštitu, poboljšanje položaja i povećavanje sigurnosti svih žena u Bosni i Hercegovini.

– Malo šta, nažalost, žene u Bosni i Hercegovini imaju za slaviti na Međunarodni dan žena. Mjesecima pa i godinama unazad nas gotovo svakodnevno dočeka nova vijest o izvšenom nasilju nad ženama u njihovim domovima, na radnom mjestu ili ulici. Sve češće ta nasilja imaju i smrtni ishod. Ostaju tako djeca bez majki, roditelji bez kćerki, ostajemo bez prijateljica, kolegica – navode iz SSSBiH.

Radnice, kako dodaju, još primaju niže plate od svojih kolega, bez obzira što rade na istim radnim mjestima i, kako tvrde, uslovljavaju prilikom zapošljavanja da se ne smiju udati ili ostvariti kao majke.

– Postali smo, nažalost, društvo u kojem je opasno i nepoželjno biti žena. Iako nema mnogo razloga za slavlje, u ime Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izražavamo zahvalnost svim ženama u Bosni i Hercegovini zbog svega čime doprinose svojim porodicama, okolini i društvu u cjelini – saopćeno je iz SSSBiH.