Mujkanović: “Istrajat ćemo u našoj borbi da status žene u bh. društvu popravimo”

Međunarodni je dan žena, dan u kojem na specifičan način odajemo poštovanje svim ženama koje su se kroz historiju čovječanstva borile i izborile za mnoga prava koja danas, kao žene u savremenom društvu i uživamo.

A poštovanje ženama danas su na specifičan način odale i članice Foruma žena GO SDP BiH Zenica. Posjetile su porodilje i pacijentice smještene na odjelu Onkologije u Kantonalnoj bolnici Zenica, a posjete su nastavile i na zeničkoj gradskoj tržnici, uručivši prigodne poklone svim pripadnicama ljepšeg pola. “Cilj nam je obradovati žene, da se one osjećaju ženama ravnopravnim u društvu ne samo danas, nego svih 365 dana”, kazala je Dajana Borojević, predsjednica Foruma žena GO SDP BiH Zenica.

Aktivna zastupnica SDP-a u Skupštini ZDK Marina Mujkanović i sama je nezadovoljna trenutnim položajem žene u društvu u BiH. Danas je izjavila da će već narednog četvrtka na dnevnom redu Tematke sjednice Skupštine ZDK biti borba protiv nasilja nad ženama, što smatra iskorakom, barem kada je ovaj kanton u pitanju.  “Kada je u pitanju status žene u bh. društvu jako je nezahvalno govoriti o tome, kada smo svjedoci svakodnevnog nasilja nad ženama i naravno, kada uzmemo u obzir da je ravnopravnost spolova još uvijek goruća tema. Možemo govoriti da je status žena na jako nezadovoljavajućem nivou i naša namjera je da taj status popravaljamo i istrajat ćemo u tome”, naglašava Mujkanović.

Brojke ne govore u korist žena, statistički podaci pokazuju da smo još uvijek daleko od ravnopravnosti kakvu kao moderno, razvijeno društvo zagovaramo. Daleko smo, ali sve dok smo svjesne da se moramo boriti i zalagati više naš put ima smisla i borba nije uzaludna. A kako se bore i ovaj dan doživljavaju žene koje rade u otežavajućim okolnostima pitali smo uposlenice na zeničkoj tržnici…Alija Alispahić, dugogodišnja je radnica na ovoj tržnici, zadovoljna je kaže svojim životom i položajem u društvu, za šta je tajnu formulu pronašla, kako nam kaže, u zadovoljstvu životom.

Inela Bojić ne dijeli mišljenje sa svojom kolegicom. “Žene su danas jako diskriminirane i jako ih terorišu po pitanju posla. Radila sam u jednoj firmi, koju sam napustila i sad se bavim poljoprivredom. Teško nam je, ali kako nam je, tako nam je”, kaže Bojić.

Trebamo li pristati na ovu parolu i trenutni položaj žena koji je, kako pokazuju statististički podaci, takav da je više žena na biroima za zapošljavanje, da ne učestvuju ravnopravno na svim vodećim državnim i parlamentarnim funkcijama, ali i poslovnom odlučivanju, što automatski znači i da nemaju podjednake plate sa jačim polom. Kako nam je, tako nam je- svakako trebamo pretvoriti u snažniju borbu za bolji status svih žena. Zato, u nadi da će položaj žena u bh. društvu biti bolji, a borba istrajna, svim pripadnicama ljepšeg pola želimo sretan 8. mart! (M.H.)