Foto: Obilježen Dan nezavisnosti BiH u Zenici

Odličnim programom koji su pripremili članovi Udruženja veterana BH rata i odbrane bosanske časti kao nosicio aktivnosti, obilježen je 1. mart- Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Program je počeo okupljanjem na spomen kosturnici Papirna. Nakon obraćanja zvanica i polaganja cvijeća formirana je kolona koja je u defileu ulicama grada šetala do Kamenog spavača gdje je priređen centralni dio obilježavanja Dana nezavisnosti. U program su učestvovala gotovo sva udruženja sa odručja grada iz svih oblasti života. Tokom programa za sve one koji su došli odati počast domovini izveden je prigodan program, a nakon toga i položeno cvijeće za sve šehide i poginule borce.

Državo Bosno i Hercegovino sretan ti Dan nezavisnosti. Ispred udruženja Bosanska čast čestitam svim građankama i građanima Dan nezavisnosti. Mi smo kreatori ovog današnjeg programa i zahvaljujem se gradu Zenici koji je podržao ovu manifestaciju i hvala svima koji su nam se danas pridružili. Osnovna poruka je da na mladima budućnost ostaje. Željeli smo dovesti što više mladih koje je predvodio naš leptir Ismail Zulfić. Hvala svima koji su se odazvali na ovaj lijep, prelijep dan, najsvjetliji dan u novijoj historiji države Bosne i Hercegovine”, kazao je Sedin Biogradlija, predsjednik Skupštine Udruženja Bosanska čast.

Ovakav događaj nije mogao proteći bez prisustva Zlatnog ljiljana i prvog čovjeka ovog grada Fuada Kasumovića koji je uputio čestitiku svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine povodom 1. marta – Dana nezavisnosti.

Svim građankama i građanima čestitam drugi rođendan. Prvi je onaj kad su se rodili, a drugi je ovaj kada smo stekli nezavisnost. Poručujem svim građanima, budite ponosni, imamo državu, imamo nezavisnost samo to trebamo očuvati. Ove godine imamo veći nivou obilježavanja jer sam obećao da ćemo to godinama dizati na viši nivo, sve kulturne manifestacije. Vjerujem da ne postoji čovjek koji ne zna kad mu je rođendan i ne vjerujem da postoji čovjek koji ne zna da mu je 1. mart drugi rođendan jer mu je to država. Bosna je bila i biće”, poručio je Kasumović.

Mnogobrojna udruženja učestvovala su u programu obilježavanja.

Mi smo imali čast i privilegiju da podignemo ovu veliku zastavu i meni kao načelniku stanice je to velika čast. Vidite ovu omladinu, ovu djecu, svi se raduju ovom datumu. Drago mi je vidjeti razne službe, razna udruženja i njegovat ćemo i dalje Dan nezavisnosti naše domovine”  kazao je Kenan Hrustanović, načelnik GSS stanica Zenica.

Mi smo i ove godine kao i prethodnih dali značaj obilježavanju Dana nezavisnosti. Tvrđava i naše članstvo će uvijek biti na raspolaganju Gradu Zenici. Ovakav način obilježavanja dana nezavisnosti je korak više nego ranije. Danas je dosta organizovanije i dosta je veći odziv svih učesnika”, kaže Fahir Vajzović, predsjednik SRK Tvrđava.

Sa nepunih 15 godina sam otišao u rat, ranjen, a sad bih i život svoj za Bosnu dao”, kaže Vahidin Najetović.

Polaganjem cvijeća na spomen obilježju Kameni spavač završio je program obilježavanja Dana nezavisnosti. Možemo kazati da je ove godine Dan nezavisnosti obilježen više nego dostojanstveno u gradu Zenici. Zato neka je sretan Dan nezavisnosti jedine nam domovine.(Nedžad Glibo)