Adnadin Jašarević dobitnik nagrade na Međunarodnom književnom konkursu ljubavne poezije

Zlatni triptihon, naziv je nagrade koja je pripala književniku iz Zenice, Adnadinu Jašareviću na Međunarodnom književnom konkursu ljubavne poezije „Pjesma nad pjesmama“. Konkurs je raspisao Klub umjetničkih duša iz Mrkonjić grada a nagrade su dodjeljene prije nekoliko dana.

Tema konkursa bila je „Sa ljubavi tvojom“ po motivima poezije Omara Hajama. Adnadin Jašarević osvojio je nagradu u kategoriji Najoriginalnije ljubavne pjesme.

„U biti drago mi je da ,što se poezije tiče, koliko toliko potvrdi kvalitet onoga što pišem pogotovo kad je riječ o ljubavnoj poeziji“. Nagrađene pjesme na ovom konkursu do sada nisu bile objavljivane. One će biti uvrštene u novu knjigu poezije na kojoj ovaj pisac intenzivno radi.

„Nekoliko od tih pjesama iz te zbirke ću vjerovatno objavljivati u časopisima tokom ove i slijedeće godine. Dok ne zaokružim zbirku u cjelinu i pripremim je za objavljivanje kao knjigu„.  Adnadin Jašarević kaže kako je ljubav, jedan od najmoćnijih i najdominantnijih motiva u poeziji uopšte. Od njega se ne možete izmaknuti ni zaobići ga jer postoji mnogo vrsta ljubavi. „Općenito, u svjetskoj literaturi to je dominantan motiv pa tako i u mojoj poeziji. Naravno uz ostale motive kakvi su smrt, opstanak, neke egzistencijalističke pjesme i drugi motivi“. Adnadin Jašarević do sada je objavio 18 knjiga. Od toga je sedam stihozbirki. Njegov literarni prvijenac bila je knjiga poezije Mjerenje vremena, objavljena prije rata u ediciji Doma kulture Nedeljko Radić.Vrijedi pomenuti da je recenzent knjige bio velikan pisane riječi Vitomir Lukić. (D.T.)