Predstavljen program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH: Svečani defile i program na Trgu Alije Izetbegovića

Udruženje „Bosanska čast“ je na današnjoj press konferenciji predstavilo program obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Nizom manifestacija bit će obilježen ovaj značajni datum za državu kao i njene građane, a prvi je najavljen već za utorak a riječ je o turniru u streljaštvu u organizaciji Streljačkog kluba Zenica.

“Bila sam pozitivno iznenađena kada sam dobila poziv iz ove organizacije iz razloga što je streljaštvo jedan olimpijski sport i disciplina koja je od prvih modernih olimpijskih igara na programu Olimpijskih igara. Osnivač Olimpijskih igara Pierre de Coubertin je bio strijelac i nastupao je na Olimpijskim igrama u ovoj disciplini u kojoj organizujemo turnir, a riječ je o pištolju velikog kalibra. Mi ćemo se potruditi da u okviru takmičenja u duhu olimpizma organizujemo ovo takmičenje, i uz dužno poštovanje svih učesnika odbrambenog rata, žrtava rata i poginulih boraca koji su svoje živote dali za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Koristim priliku da čestitam Dan nezavisnosti našoj domovini i svim njenim građanima i građankama”, kazala je Admira Škaljo, predsjednica Streljačkog kluba Zenica.

Turnir u streljaštvu bit će održan 27. februara, akcija dobrovoljnog darivanja krvi, 29.02. priredba i svečani program u Osnovnoj školi „Hasan Kikić“ u Tetovu a 29.02. izložba patriotskih slika u Muzeju Grada Zenica. Centralna manifestacija obilježavanja Dana nezavisnosti bit će održana na Kamenom spavaču u 9 sati i 40 minuta, a svečani defile ulicama grada planiran je sat vremena ranije okupljanjem na platou „Papirne“.

“Ovo je jedan od najsvjetlijih trenutaka u novijoj istoriji naše domovine i pozivamo građanke i građane Zenice da zajednički prodefilujemo i na takav način damo svoj doprinos u obilježavanju ovog značajnog datuma za sve nas”, kazao je Sedin Biogradlija, predsjednik Skupštine Udruženja „Bosanska čast“. Pokrovitelji manifestacije su Gradska uprava i Vlada Zeničko dobojskog kantona, a medijski pokrovitelj je RTV Zenica. (B.D.)