Edukacija za učenike Osnovne muzičke škole u Zenici

Nakon tri dana, danas je završilo predavanje i masterclass koji je organizovala Osnovna muzička škola u Zenici. Aktiv klavirskog odsjeka ove škole svake godine jednom ili dva puta organizuje ovakav događaj kojem prisustvuje neko od profesora iz okruženja, a cilj je da učenici imaju priliku od drugih profesora naučiti neke nove vještine. Na ovom seminaru gost predavač je bio profesor Dragomir Bratić iz Osnovne muzičke škole u Beogradu.

Prvo jako sam srećan što sam u Zenici i svaki put se obradujem kada dođem ovde zato što prvi put kad sam došao u Zenicu nisam ništa očekivao, nisam znao šta može biti, ali evo sinoć posle jednog jako dugog dana i 13 časova imao sam vremena da prošetam kroz grad i da se oduševim nekim arhitektonskim čudima koje sam video ovde, lepotom te reke koja prolazi, a očigledno i sva ta lepota koja napaja ljude odavde rezultira i tim talentom kod dece“, kaže profesor Bratić.

Učenici Osnovne i Srednje muzičke škole poznati su na Balkanu po svojim uspjesima. Kvalitetan rad nastavnog osoblja ove dvije škole, ali i ovakvi seminari na kojima gostuju eminentna imena doprinose tom uspjehu.

Bez razmene iskustava, koliko god da ja pomognem kolegama ili da dam neku ideju, ja također uvek učim od njih. Mi svi ako ne pravimo tu neku mrežu prijateljstava, ako ne krademo znanje jedni od drugih onda tu nema napretka, samo glup čovek može verovati da on sve zna. Niko ne zna sve i niko nije toliko svemoguć da može da uradi sve, da pomogne svakom detetu. Često i ja se sam obraćam kolegama za neku pomoć. Često dođe do zasićenja, pa onda kad neko dođe sa strane to pomogne deci“, dodaje naš sagovornik.

Profesorica klavira u Osnovnoj muzičkoj školi u Zenici Ivana Mandić kaže da ovakvi seminari itekako koriste njihovim učenicima.

Rekla bih ako će biti samo nastava i nastavni proces u školi dijete može da napreduje. Za njegovu nadogradnju je jako bitno da se susreće sa drugim profesorima, da pohađa seminare, mi svake godine organizujemo jedan do dva seminara na kojima učestvuju učenici i nastavnici naše škole. Mislim da je to jedno od najboljih rješenja za razmjenu iskustava, ideja, gdje vama jednostavno profesor koji dođe iz drugog grada, druge države sa svojim idejama, načinom rada resetuje čitav vaš pedagoški proces koji imate i gdje se vi vraćate sa više elana i poleta na redovnu nastavu“, kaže profesorica Mandić.

Pored ovakvih seminara, učenici ove škole i gostuju u drugim gradovima gdje se djeca druže, razmjenjuju iskustva i na taj način se nadograđuju, ali seminari su jedna od najbitnijih stvari za njihov muzički razvoj. (N. Glibo)