Muftija zenički dodjelio priznanje Vakif godine

U sjedištu Muftijstva zeničkog danas je priređen svečani prijem za istaknute vakife, na kojem je bračnom paru Sulejman i Azra Hrvić dodijeljeno priznanje Vakif godine, najistaknutijem vakifu u protekloj godini na području ovog Muftiluka.

Ovaj bračni par je kupio zemljište u tešanjskom džematu Vukovo, na kojem je izgrađena kuća za mjesnog imama, a ostatak zemljišta bit će kultivisan i priveden korisnoj namjeni.

Najistaknutiji vakifi po ostalim Medžlisima su Ešef Mujadžić Zenica, Ismet Bošnjaković Zavidovići, Nadžija Skenderović Žepče, Fehim Spahić Maglaj, Fadila Suljkić-Kavazović Doboj i Ibro Kopić Teslić.

 

 

 

Svečanim prijemom obilježava se Dan vakifa, a povodom značajnog jubileja, kada je šestog februara, 1940. godine Hajdar Bajrambašić (Hadžija Mazić) stavio svoj potpis na vakufnamu i na taj način, u ime Allaha, na korist svih ljudi uvakufio ono što je bilo najvrijednije u njegovom imetku.

Vakufnamom koju je 13. februara ovjerio Sreski šerijatski sud u Zenici ovaj hair sahibija i jedan od najistaknutijih zeničkih vakifa uvakufio je Hadži Mazića kuću, koja je danas administrativno sjedište Muftijstva zeničkog.

Tokom svoje duge povijesti vakuf je odigrao nemjerljivu ulogu na planu odgojno-obrazovnog, naučnog, socijalnog, zdravstvenog, ekonomskog i sveukupnog islamskog progresa i razvoja. Čak su cijela naselja i gradovi nastajali i razvijali se zahvaljujući ovoj islamskoj ustanovi.

I vakuf u Bosni i Hercegovini nastao je u okrilju šerijata, razvijao se i opstao sve do današnjih dana, odolijevajući raznim izazovima, nasrtajima, uzurpacijama, nacionalizacijama i pokušajima bukvalne eliminacije i likvidacije. (Š. Babić)