UG “Encijan”: Otvorena izložba slika Lojzea Klinšeka u povodu “Prešernovog dana”

Povodom obilježavanja slovenskog kulturnog praznika „Prešernovog dana“ sinoć je otvorena izložba slika Lojzea Klinšeka iz njegovog opusa „Kroz mitologiju vremena“.

Organizatori su Udruženje građana slovenskog porijekla „Encijan“ Zenica, koje prigodnim programom uz birane goste tradicionalno obilježava dane velikana slovenske poezije Franca Prešerna.

Izložba je otvorena u holu Doma penzionera u prisustvu grostiju iz Zenice, Sarajeva i Slovenije. Bili su akademski slikari, arhitetke, velečasni, ali i zenički glumci.

Udruženje Encijan tradicionalno obilježava praznik kulture Slovenije „Prešernov dan“ u Zenici. Svki put nastoje predstaviti nekog od umjetnika ili umjetnica slovenskog porijekla svojim sugrađanima. Lojze Klinšek slovenski je slikar koji istražuje daleku prošlost zakopanu negdje duboko u kutku starih biblioteka, muzeja, egipatskih papirusa, mitologiji starih Slavena. Sinoć je u Zenici predstavio svoje slike rađene posljednjih 20-ak godina iz opusa „Kroz mitologiju vremena“.

„Prigodom dublje tu povezanost iz prastarih vremena. Ima mnogo sličnosti, mnogo analogije iz tadašnjih i sadašnjih vremena. Tako da sada istražujem kako mitologiju interpretirati u današnje vrijeme“ , kazao nam je Lojze Klinšek.

Lojze Kalinšek slikar je i likovni pedagog sa 45 godina stvaralačkog rada. Ima je više od 90 samostalnih i sudjelovao u oko 300 grupnih izložbi diljem Evrope, ali i bliskog istoka i dalekog zapada. Njegeove slike rađene akrilom na kombinovanim podlogama možete pogledati u holu Doma penzionera sve do kraja mjeseca, 29.februara.

(A.H.)