Održan protestni skup “Pravda za Aldina Matića” u Zenici

“Pravda za Aldina Matića”, poruka je koja je danas otišla iz Zenice sa istoimenog protesta održanog na zeničkom Trgu Alije Izetbegovića. Okupljeni građani sa porodicom ubijenog mladića sa ovog skupa su poručili da će ustrajati u borbi za pravdu.

Porodica ubijenog šesnaestogodišnjeg mladića još jednom je ukazala na ovaj tragični događaj koji ih je zadesio, ali i zatražili pravdu za svog sina i brata od svih nadležnih institucija naše zemlje kako bi se kaznili počionici.

“Ja samo tražim pravdu, da moje dijete mirno leži u zemlji. Da se kazne i privedu otac i sin. Otac koji drži oružje u kući i sin koji je pucao. Tražim da  Tužilaštvo radi svoj posao, da ih zatvore, a ne da hodaju slobodni. Meni treba samo pravda da ne bi bilo još Aldina”, poručuje Zlata Matić, majka ubijenog Aldina”. Ona tvrdi da nemaju nijedan nalaz, niti ih iko izvještava o istrazi. “Dijete umrlo 18. 1., ja kako znam kada se neko ubije, odmah se počinioc pritvara, oni ništa”, ogorčena je Zlata.

Podsjetimo, 27. decembra uvečer u Dolači kod Zenice ustrijeljen je maloljetni Aldin Matić, koji je nakon ranjavanja i teškog stanja kome 18. januara preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od zadobijenih povreda. Njegov brat Albin, prisjeća se tragične noći koja je zadesila njegovu porodicu i brata, a sve informacije, kako kaže,  saznali su preko lokalnog portala. “Nama niko od policije ništa nije javio. Zvali smo brata više puta te noći, nije nam se javljao. U 10:19 h  mi se brat javio i zapomagao, otišao sam tada na to mjesto gdje se sve desilo i gdje sam sve i saznao”, prisjeća se Albin.

Porodica ubijenog Aldina traži odgovornost počinioca koje sumnjiče za ubistvo sina, a od nadležnih organa više transparentnosti. Slične poruke obrativši se na skupu poslao je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović naglasivši da roditelji povedu više računa o naoružanju koje posjeduju. “Moja poruka je pravosudnim organima u ZDK, MUP-u i Tužilaštvu ZDK obratite se i pojasnite građanima i porodici o čemu se radi, da se ne pravi smutnja, jer su građani nezadovolni tim da ne znaju o čemu se u ovom slučaju radi”, poručio je Kasumović. (M.H.)