11.9 C
Zenica
Petak, 10 Maja, 2024
Naslovnica Aktuelno I u narednim danima natprosječno visoke temperature

I u narednim danima natprosječno visoke temperature

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu do 16. februara.

Od 3. do 8. februara, prostrano polje visokog zračnog pritiska dominirat će nad većim dijelom južne i centralne Evrope, što će usloviti stabilno vrijeme i u Bosni i Hercegovini. Bez padavina sve do 9. februara uz natprosječno visoke temperature zraka. Česte magle duž riječnih tokova te pojava temperaturne inverzije u kotlinskim predjelima Bosne bit će glavna odlika vremena narednih dana. Od 10. februara očekuje se nestabilno vrijeme, više oblaka i češće padavine uz pojačan vjetar na cijelom prostoru naše zemlje.

Do 9. februara izgledne su natprosječne srednje dnevne temperature za ovaj period, jutra prohladna sa temperaturama zraka od -7 do -2 °C na planinama centralne i istočne Bosne, te od -3 do 2 u ostalim predjelima Bosne, u Hercegovini od 2 do 6 °C. Danju u Bosni do 10 °C u Hercegovini do 15 °C.

Nešto niže vrijednosti temperature zraka, očekuju se od 10. februara sve do kraja prognoznog perioda. Minimalne temperature zraka od -4 do 1 u Bosni, u Hercegovini 1 do 6, maksimalne u Bosni do 7 u Hercegovini do 11 °C.

Faktor

Hide picture