Anketa na ulicama Zenice: Osjećaju li sa građani bezbjednim?

U nekoliko posljednjih dana u Bosni i Hercegovini su se desila i jako potresla javnost dva svirepa, rekli bismo „filmska“ ubistva, u Sarajevu i u Doboju.

U glavnom gradu su čak, što je za ovdašnji mentalitet prilično neočekivano, zbog ubistva oprganizirali i proteste. Od nadležnih organa očekujemo, mi javno mnijenje, pravoremenu rekaciju, dok svi pomalo ili puno osjećamo suosjećajnost sa porodicama žrtava i strahujemo. Ko je slijedeći i ko je najviše kriv?

Pročitate li izvještaje iz biltena zeničkog MUP-a, one iz februara ove, istog mjeseca prošle ili pretprošle godine, decembra ili oktobra od prije recimo tri godinu uvidjećete da je svaki dan u ovom kantonu bilo: grubim prosjekom barem deset narušavanja javnog reda i mira i barem jedan ili dva slučaja da su pronašli ili zaplijenili drogu. I na stranici kantonalnog tužilaštva presuđeni predmeti nerijetko se tiču upravo toga, nasilničkog ponašanja i proizvodnje i satavljanja u promet opojnih supstanci. Još danas su u našem gradu pripadnici policije zaplijenili oko 3 kilograma, droga: što marihuane, što spida i heroina. Laički se pitamo jesu li droga i nasilničko ponašanje povezani u znatnoj mjeri i s pravom također koliko smo uopće sigurni i koja bi nedužna žrtva nedaj Bože iz naše porodice mogla biti slijedeća? Pitamo i sugrađane …

Sugrađani Dino, Mirso, Džemo, Silvana i Dado su u odgovorima na naše pitanje ko je najviše kriv mahom okrivili policiju, ali i socijalne službe i kompletan sistem obrazovanja.

Neko krivi policiju i socijalne služne, neko ne. Mi dodajemo da je ovdje u pitnju i glavna ćelija svakog društva – porodica, ali i cijelo društvo u većini. Počevši od političara do niskokvalifikovanih i nezaposlenih radnika i radnicam, kao i njihovih potomaka. I naših.

(A.H.)