„Gidionov čvor“ sutra na daskama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Predstava „Gidionov čvor“ rađena prema tekstu američke dramatičarke Johnne Adams, u režiji Selme Alispahić i koprodukcijski projekat Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja „Intermezzo“ gostuje na daskama Zeničkog pozorišta. Predstava je na repertoaru u utorak, 30. januara u dva termina – 17 sati i 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

U predstavi „Gidionov čvor“, rađenoj prema tekstu američke dramatičarke Johnne Adams i u režiji Selme Alispahić, Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas. Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste. Baš kao i u stvarnosti u kojoj živimo, traženje odgovora počinje tek nakon što se problemi nagomilaju do tačke kada je na jednostavna pitanja nemoguće ponuditi jednostavne odgovore. Učionica u kojoj se sastaju majka i profesorica postaje pozornica za suočavanje sa ličnim i sistemskim odgovornostima u procesu odgoja, obrazovanja i sazrijevanja mladih. Šta znamo i šta mislimo da znamo o našoj djeci? Imamo li vremena da ih pažljivo pogledamo i saslušamo to što nam imaju za reći? Koliko se nastavnici uopće mogu baviti svakim djetetom pojedinačno? Predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

U predstavi „Gidionov čvor“ igraju Selma Alispahić i Helena Vuković. Muziku za predstavu je radio Zoran Predin, dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a za kostimografiju i scenografiju zadužena je Edina Slipčević.