Pred punim gledalištem premijerno izvedena predstava „Medeja“

Predstava „Medeja“ prema dramskom tekstu grčkog tragičara Euripida, u režiji Stevana Bodrože i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica premijerno je izvedena pred punim gledalištem na Velikoj sceni Zeničkog pozorišta. 760. premijera ove teatarske kuće je upriličena u subotu, 27. januara i ujedno je treća premijera u ovoj pozorišnoj sezoni.

Ovo je Bodrožina četvrta režija koju potpisuje u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, a prema njegovim riječima, Euripid je prvi psiholog dramaturgije zapadnog svijeta, te je istakao da je zbilja zastrašujuće kada se suočimo sa neprolaznošću ljudskih problema, mrakova ljudske psihe i čovjekovih nesnalaženja sa samim sobom. Kako je kazao, tek kada dođe do situacije ostavljanja i napuštanja drage osobe, tada se vidi i može se spoznati kakvog je ko „kova“ i šta to izlazi iz ljudske duše. Kod Medeje postoji veliki ponos, bol, ali postoji i „narcistička rana“, nemogućnost da se oslobodi bola na zdrav način zbog čega tone u patologiju. Kako je kazao Bodroža, to potonuće u patologiju je nevjerovatno istančano, duboko i moderno od strane Euripida. Bodroža smatra da ovakve tekstove treba postavljati i zbog borbe za mentalno zdravlje i zato da čovjek treba shvati da nikad nije izolovan koliko misli i da nikad ne treba povjerovati u demone koji mu se pojavljuju. Medeja je usamljena žena u društvu u kojem živi, ona je varvarka i to se očituje u njenom ponašanju.

U predstavi igraju: Lana Delić, Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Selma Mehanović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Siniša Vidović, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Sabina Kulenović, Osman Efendić / Alem Hamzić / Muhamed Jusić. Dramaturgiju i jezičku adaptaciju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je zadužena Sabina Trnka. Saradnik za govor je bio Mehmed Porča, a kompozitor predstave je Igor Kasapović. Za scenski pokret i koreografiju predstave je bio zadužen Emir Fejzić.

Reprizne izvedbe predstave „Medeja“ su zakazane za petak, 2. februar i za subotu 3. februar u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. 

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica