Uskoro potpisivanje Kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja

Kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti visokog obrazovanja na području Zeničko-dobojskog kantona trebao bi uskoro biti potpisan.

Ovakve optimistične najave dolaze kako iz Vlade tako i Sindikata zaposlenih na Univerzitetu Zenica.

Ostalo je da se razjasne dileme oko pitanja funkcionalnih dodataka, što je u posljednje vrijeme bio kamen spoticanja jer Sindikat smatra da se dostignuti nivo prava ne smije umanjivati niti ukidati.

Funkcionalni dodatak mora ostati kao što u Bolnici pravo na njih imaju šefovi odjeljenja ili na Sudu šefovi parničnih odjeljenja“, ističe prof. dr. Ajdin Huseinspahić, predsjednik Sindikata zaposlenih na Univerzitetu Zenica.

To je posebna odgovornost za te ljude u njihovom poslu, oni stavljaju potpis za druge radnike i ti funkcionalni dodaci nisu uopšte teret za budžet“, smatra Huseinspahić.

S druge strane, premijer ZDK, Nezir Pivić ističe da će funkcionalni dodaci biti uređeni na drugačiji način, naknadno Pravilnikom o plaćama.

Na UNZE smo do sada imali 130 funkcionalnih dodataka kojeg su uživali samo povlašteni i imali smo situaciju da jedan nastavnik uživa dva funkcionalna dodatka“, ukazuje premijer Pivić.

Tako je rektor imao dva funkcionalna dodatka, kao rektor i kao šef Katedre.

Premijer Pivić je naglasio da je neprihvatljivo procentualno povećanje plata nego linearno povećanje svima po 250 KM.

Akcenat će u budućnosti biti na stimulisanju naučno-istraživačkog rada, odnosno za one koji rade i objavljuju radove. (Š. Babić)