FMRSP: Uneseni nalozi za decembarske naknade roditeljima njegovateljima u FBiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da su uneseni nalozi za decembarske naknade za 1.470 roditelja njegovatelja u Federaciji BiH.

Iz Ministarstva navode da je ukupni iznos unesenih naloga za isplate 1.645.357,18 KM.

U saopćenju se navodi da je revizija predmeta završena u oktobru prošle godine, te da isplate iz Federalnog ministarstva finansija od tada idu svakog desetog u mjesecu.

– Napominjemo da svaki mjesec pristižu novi predmeti, odnosno nova rješenja za reviziju ostvarivanja statusa roditelja njegovatelja, te da se rješavaju u našem ministarstvu u mjesecu u kojem ih zaprimimo. Najavljujemo i da ove godine krećemo u izmjene ovog zakona, te vas pozivamo da pratite i budete u toku kad se budu predlagale izmjene – najavljuju iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Istovremeno podsjećaju da je primjena Zakona roditeljima njegovateljima u FBiH počela krajem 2021. godine, te da je revidirano oko 1.600 predmeta.

– U periodu od godinu i po, koliko je trajala revizija, do preuzimanja mandata federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića završeno je tek oko 500 predmeta. Prepoznali smo to kao prioritet, ministar je osnovao komisiju i za tri mjeseca završili smo oko 700 zaostalih i nešto više od 300 novopristiglih rješenja i time konačno okončali zaostalu reviziju i uspostavili sistem redovne obrade novopristiglih rješenja – navode u saopćenju.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike dodaju da su isplate iz Federalnog ministarstva finansija prema centrima za socijalni rad svakog 10. u mjesecu, ali da ne raspolažu informacijama i kada će centri sredstva uplaćivati korisnicima.