7.5 C
Zenica
Subota, 24 Februara, 2024
Naslovnica Aktuelno Za projekte energetske učinkovitosti 39 miliona KM iz Evropskog fonda za BiH

Za projekte energetske učinkovitosti 39 miliona KM iz Evropskog fonda za BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o korištenju 39 miliona KM iz Evropskog fonda za Bosnu i Hercegovinu kojim je upravljala Razvojna banka Njemačke (KfW), a koji prestaje raditi 31. decembra 2023.

Sredstva od 24 miliona KM, koja pripadaju BiH po osnovi učešća u tom fondu, bit će doznačena 31. decembra 2023. na račun Ministarstva finansija i trezora BiH koji je otvoren kod Centralne banke BiH, a preostalih 15 miliona KM sukcesivno će biti dostavljano na polugodišnjem nivou do kraja 2025.

Sredstva će sukladno prijedlogu KFW-a biti na raspolaganju nadležnim entitetskim, kantonalnim i institucijama Brčko distrikta BiH za projekte energetske učinkovitosti u javnim objektima.

Ta sredstva će biti raspoređena u omjeru 61,50 posto za Federaciju BiH, 37,50 posto za Republiku Srpsku i jedan posto za Brčko distrikt BiH.

Sredstva namijenjena Federaciji BiH bit će raspodijeljena Federaciji BiH i kantonima u omjeru po 50 posto, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. (Fena)

Hide picture